2024 metais Lietuva ir toliau leis milijonus Ukrainai

Autorius: BūkimeVieningi.lt Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/2024... 2024-01-12 20:24:00, skaitė 745, komentavo 1

2024 metais Lietuva ir toliau leis milijonus Ukrainai

Krašto apsaugos ministerija 2024 metais ir toliau teiks nenutrūkstamą karinę paramą Ukrainai. Šiemet bus perduota likusi dalis praėjusiais metais nupirktos įrangos, taip pat bus įgyvendinti pernai inicijuoti pirkimai. Be to, jau suplanuoti ir nauji įsigijimai, kurie inicijuojami šiemet. Toliau bus skiriamos lėšos ir tarptautiniams fondams, vykdomas karių apmokymas ir reabilitacija.

„Tęstinės paramos Ukrainai užtikrinimas – vienas svarbiausių Krašto apsaugos ministerijos prioritetų. Lietuvos ir sąjungininkų tiekiama ginkluotė ir technika kritiškai prisideda prie Ukrainos kovos už nepriklausomybę ir visos Europos saugumą. Lietuva nepavargs remti Ukrainos kovos už laisvę, kaip kad ir mes patys nepavargome 50 metų siekiant Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo“, – sako ministras Arvydas Anušauskas.

Lietuva perduos Ukrainai pernai nupirktas transporto priemones: sunkvežimius, pikapus, greitosios pagalbos automobilius, įvairias priekabas ir krautuvus. Taip pat bus perduodami bepiločiai orlaiviai, antidronai, nuotolinio detonavimo sistemos, šaudmenys ir dėtuvės, šiltos aprangos komplektai ir įvairi žiemos metu reikalinga įranga.

2024 metais Krašto apsaugos ministerija įgyvendins ir eilę naujų įsigijimų. Pagal parengtą 2024-2026 metų paramos Ukrainai planą, naujiems Ukrainai skirtiems įsigijimams per šį laikotarpį iš viso numatyta skirti apie 200 mln. eurų.

Didžioji dalis naujausios paramos yra orientuota į Lietuvos buriamos Ukrainos išminavimo koalicijos poreikius, todėl bus perkama įvairi išminavimo įranga, krautuvai, kurovežiai. Taip pat – šoviniai, sauso maisto daviniai. Ši parama bus perduodama Ukrainai 2024-2025 metais.

„Ukrainos išminavimo koalicija siekiama apjungti ir koordinuoti šalių donorių jau teikiamą bei būsimą paramą Ukrainai išminavimo srityje. Koalicijos tikslams pasiekti, įskaitant Ukrainos teritorijos išminavimui reikalingoms priemonėms ir įrangai įsigyti, įsteigiamas fondas. Tokiu būdu bus plėtojamas Lietuvos įsitraukimas į Ukrainos karinių pajėgumų atkūrimą ne tik atsiliepiant į skubius poreikius, bet ir sukuriant ilgalaikius karinius Ukrainos išminavimo vienetus, kurie bus tinkamai aprūpinti įranga ir technika bei atitiks Vakarų kariuomenių standartus“, – teigia A. Anušauskas.

Be įnašo į Ukrainos išminavimo koalicijos fondą, Lietuva šiemet toliau skirs lėšas ir kitiems tarptautiniams paramos Ukrainai fondams, padengs su Ukrainos karių rengimu susijusias išlaidas. Iki 2024 metų pabaigos planuojama parengti apie 3000 Ukrainos karių, taip pat bus tęsiama sužeistų karių reabilitacija išlaikant 2023 metų tempą ir apimtis.

Krašto apsaugos ministerija 2024 metais toliau aktyviai prisidės ir prie Ukrainos gynybos reformų bei pajėgų standartizavimo.

Parengta pagal KAM inf.