Lietuva už 670 mln. eurų. įsigijo “Vilkų”

Autorius: BūkimeVieningi.lt Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/liet... 2024-01-15 19:55:00, skaitė 824, komentavo 6

Lietuva už 670 mln. eurų. įsigijo “Vilkų”

Krašto apsaugos ministerija baigė pėstininkų kovos mašinų „Boxer-Vilkas“ įsigijimą: praėjusių metų pabaigoje Lietuvą pasiekė paskutinės mašinos – jų iš viso įsigyta 89 ir 2 prototipai. „Vilkais“ pilnai aprūpinti du Lietuvos kariuomenės „Geležinio Vilko“ brigados batalionai. Lietuvos saugumui itin reikšmingą įsigijimą apžvelgęs krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas pabrėžė, kad šiomis pėstininkų kovos mašinomis sustiprintos brigados kovinė galia atitinka pačius aukščiausius NATO standartus.

„Mūsų pėstininkų kovos mašinos yra vienos geriausių NATO šalyse, su aukščiausio lygio šarvavimu, apsaugančiu įgulą ir nuo minų. „Geležinio Vilko“ brigada su šiomis pėstininkų kovos mašinomis ir naujais šarvuotais visureigiais JLTV, „PzH2000“ haubicomis, prieštankiniu vienetu su raketomis „Javelin“ bei artimo nuotolio oro gynybos vienetu su raketomis RBS-70 tampa pačia moderniausia ginkluote aprūpinta NATO brigada, kurios galimybės ir pajėgumas dabar išauga kartais“, – sako ministras.

A. Anušauskas atkreipia dėmesį į tai, kad siekiant šio rezultato pastaraisiais metais buvo reikalinga įdėti nemažai pastangų. 2021-2022 metais Krašto apsaugos ministerija po intensyvių derybų sutarė su gamintojais dėl reikalingų sistemų patobulinimų ir papildomų testų, nes 2020 metais pristatyti pirmieji „Vilkai“ buvo veikiantys tik su apribojimais. Įdiegtų atnaujinimų dėka nuo 2022 metų pabaigos visi „Vilkai“ veikia be jokių apribojimų.

„Pėstininkų kovos mašinų skaičius mūsų kariuomenėje per trejus metus išaugo keturis kartus ir dabar šios mašinos veikia be apribojimų. Vienu metu „Vilkai“ su raketomis „Spike“ gali sunaikinti tankus ir kitus stipriai šarvuotus taikinius, o su 30 mm patranka – mažesnius, mažiau šarvuotus ir nešarvuotus taikinius. Mūsų „Vilkai“ dar bus aprūpinti ir antidronine bei kita elektronine gynyba“, – sako A. Anušauskas, pabrėžiantis ir pastaraisiais metais įgyvendintų papildomų „Vilkams“ reikalingų įsigijimų svarbą.

„Per pastaruosius trejus metus buvo įgyvendinti iki 2021 metų dėl lėšų trūkumo užstrigę infrastruktūros projektai – pastatyti „Vilkams“ reikalingi technikos garažai, remonto dirbtuvės, kas leis juos efektyviai eksplotuoti daugelį metų. Per pastaruosius metus įsigyta ir pėstininkų kovos mašinoms reikalinga amunicija – 30 mm amunicija ir raketos „Spike“. Taip pat ir atsarginės dalys,“ –  pažymi ministras.

„Vilkų“ projektas, kurio sutartys buvo pasirašytos dar 2016 metais, iš viso Lietuvai kainavo apie 670 mln. eurų. Į šią sumą įeina ne tik pačios pėstininkų kovos mašinos, bet ir logistika, atsarginės dalys ir visa amunicija.

Parengta pagal KAM inf.