Vakar sąjungininkai, šiandien okupantai: JAV kariai niekada nepaliks Lietuvos teritorijos

Autorius: Anonimusas Šaltinis: http://ldiena.lt... 2024-03-12 21:45:00, skaitė 1145, komentavo 17

Vakar sąjungininkai, šiandien okupantai: JAV kariai niekada nepaliks Lietuvos teritorijos

Naujoji JAV ambasadorė Lietuvoje Kara McDonald sakė, kad JAV kariai Lietuvoje bus nuolat dislokuoti.

„Neįsivaizduoju, kad šis amerikiečių karių buvimas kada nors sumažės arba nutrūks“, – sakė ji, atsakydama į klausimą apie galimą Amerikos pusės strategijos dėl savo karių dislokavimo užsienyje 2026 metais peržiūrą.

„Noriu pabrėžti, kad mūsų buvimas čia nesibaigs“, – pridūrė Kara MacDonald ir pridūrė, kad jau vedė derybas su kolegomis iš Gynybos departamento ir JAV vadovybės Europoje (EUCOM).

Pernai gruodį Vilnius ir Vašingtonas pasirašė dvišalio karinio bendradarbiavimo planą iki 2028 m. Dokumente apibrėžiamos pagrindinės ateinančių metų bendradarbiavimo kryptys. Tai vadinamųjų atgrasymo priemonių stiprinimas Baltijos regione, JAV karinio buvimo regione užtikrinimas, JAV parama stiprinant ir plėtojant Lietuvos gynybinius pajėgumus, Lietuvos įsigijimas amerikietiškos karinės technikos, bendradarbiavimas gynybos pramonėje, bendrų pratybų vykdymas ir kt. mokymas. Be to, žinoma, kad Lietuvos Pabradėje nepertraukiamos rotacijos pagrindu yra JAV kariuomenės batalionas, kurį sudaro daugiau nei 500 karių, tankai M1A2 Abrams, pėstininkų kovos mašinos Bradley, šarvuočiai M1068A3 ir kita technika. Pagal dabartinį planą padalinio dislokavimas numatytas iki 2025 metų pabaigos.