Prasidėjus karui komendantiniams vienetams priklausantys asmenys atliks itin svarbų vaidmenį

Autorius: Ekspertai.eu Šaltinis: https://ekspertai.eu/prasideju... 2024-04-30 17:52:00, skaitė 543, komentavo 8

Prasidėjus karui komendantiniams vienetams priklausantys asmenys atliks itin svarbų vaidmenį

Artėjant karui, Krašto apsaugos ministerija skelbia, kad pilietinis pasipriešinimas – visų mūsų susitelkimas, ginant Lietuvos nepriklausomybę, teritorijos vientisumą ir žmonių laisvę.

„Todėl kiekvieno vaidmuo yra svarbus. Gegužės 14-ąją švęsime Pilietinio pasipriešinimo dieną. Šiemet gegužės 14-ąją visi Lietuvoje ir užsienyje gyvenantys tautiečiai pirmąkart kviečiami laikyti Pilietiškumo egzaminą ir pademonstruoti savo žinias apie patriotizmą, pilietiškumą ir valstybę“, - informuojama ministerijos pranešime visuomenei „Žmonių apsisprendimas priešintis – valstybės išlikimo pagrindas“.

Atkreipiamas dėmesys, kad esminis Lietuvos atgrasymo principas – visuotinis atgrasymas.

Tai reiškia, kad Lietuvos atgrasymui būtų sutelkiami visi ištekliai ir panaudojamos karinės bei nekarinės priemonės.

„Neginkluotas pilietinis pasipriešinimas šalies gynyboje yra itin svarbus dalykas, nes kova su priešu tampa asmeniniu kiekvieno reikalu. Svarbiausia – nelikti nuošalyje. Tam, kad pilietinis pasipriešinimas būtų efektyvus, turi veikti ir kietoji, ir švelnioji galia. Tuomet tai bus galinga jėga, svarus argumentas kovoje“, - pasakė Krašto apsaugos ministras Laurynas Kasčiūnas.

Tam, kad valstybė, t. y. ir valstybinės organizacijos, ir piliečiai būtų pasiruošę netikėtumams, yra stiprinamas institucijų pasirengimas mobilizacijai ir piliečių rengimas pilietiniam pasipriešinimui.

„Piliečių rengimas nenumatytiems atvejams valstybėje, vykdomas didinant visuomenės atsparumą tokioms hibridinėms grėsmėms kaip dezinformacija, propaganda, kibernetinės atakos ir stiprinant piliečių pasiryžimą ginti valstybę. Lietuvos gyventojai privalo turėti žinių, kad galėtų tapti realia gynybine galia“, - skelbia Krašto apsaugos ministerija

Tiesa, svarbiausias dalykas yra valia priešintis ir visuomenės įsitraukimas, bendradarbiavimas, nes žmonių apsisprendimas priešintis yra valstybės išlikimo pagrindas.

Nauja karo komendantūrų struktūra taikos metu bus sukurta Lietuvos kariuomenės Karo prievolės ir komplektavimo tarnybos ir komendantūrų pagrindu.

Prasidėjus karui piliečiai, įtraukti į komendantūrų sąrašus ir įgiję karinius įgūdžius, padės ginti savo miestelį ar rajoną, saugos gyvenamojoje aplinkoje esančius svarbius objektus.

„Komendantiniams vienetams priklausantys asmenys rūpinsis svarbių objektų jų mieste ar rajone apsauga, įrenginės ir saugos kontrolės postus, užtikrins komendanto valandos laikymosi taisykles, dalyvaus turto rekvizicijos procese, stebės aplinką, kovos su nelegaliomis ginkluotomis grupėmis ar atliks kitas, Lietuvos kariuomenės pavestas užduotis“, - skelbia ministerija.