Oficialiai patvirtinta: Irano prezidentas Ebrahimas Raisi žuvo sraigtasparnio katastrofoje

Autorius: Lietuvos Radijas ir Televizija Šaltinis: http://ldiena.lt... 2024-05-20 20:21:00, skaitė 901, komentavo 9

Oficialiai patvirtinta: Irano prezidentas Ebrahimas Raisi žuvo sraigtasparnio katastrofoje

Irano prezidento sraigtasparnyje buvo devyni žmonės. Tarp jų pats Ebrahimas Raisi, Husseinas Amiras Abdulahianas – užsienio reikalų ministras, Malikas Rahmati – Rytų Azerbaidžano gubernatorius ir Muhammadas Ali al-Hashemas – Tebrizo imamas.

 

Irano lyderio sraigtasparnis rėžėsi į kalną ir per avariją visiškai sudegė.

 

P.S.

 

Per sraigtasparnio katastrofą žuvusių Irano pareigūnų nuotraukos.

 

Iš kairės į dešinę: užsienio reikalų ministras Hosseinas Amiras Abdallahiyanas, saugumo pareigūnas Raisi Mehdi Mousavi, prezidentas Raisi, Irano aukščiausiojo vadovo atstovas Rytų Azerbaidžano provincijoje Mohammadas Ali al-Hashemas ir Rytų Azerbaidžano provincijos gubernatorius Malikinas Rachmatis.

 

P.P.S.

 

Irano prezidento Raisi sraigtasparnio nuolaužos.

 

Irano laukia nauji prezidento rinkimai. Kartu bus tęsiamas sraigtasparnio katastrofos priežasčių tyrimas.

 

Kalbant apie Irano politinės sistemos stabilumą, verta prisiminti, kad Iraną iš tikrųjų valdo ajatola Khamenei.

 

Irano prezidentas atlieka svarbų vaidmenį, bet jis vis tiek yra pavaldus .ajatola Khamenei. Būtent ajatolos lemia karinį-politinį šalies kursą.

 

Raisi mirtis greičiausiai paveiks vidinę politinę pusiausvyrą tarp konservatorių ir reformatorių Irano isteblišmente, nors vargu ar galima tikėtis, kad Iranas atsisakys dabartinio užsienio politikos kurso.

 

Beje, Irano vadovybė jau pranešė, kad po Raisi mirties, Irano politikoje pokyčių nebus.

Tuo metu šalyje paskelbtas nacionalinis gedulas. Tai, kas įvyko, negali nepaveikti padėties Vidurio Rytuose ir Užkaukazėje.

 

Atsižvelgiant į tai, kaip Izraelio pusė ir kolektyviniai Vakarai per pastaruosius metus bandė Iraną įtempti į atvirą konfrontaciją, Irano prezidento mirtis yra dar vienas žingsnis įgyvendinant šį planą.

 

Kaip reaguos karinė-politinė Irano vadovybė, kur bus nukreiptas liaudies masių pyktis ir kas bus paskelbtas atsakingu už šią nelaimę – į tokius klausimus atsakymų sulauksime artimiausiomis dienomis.

 

Iraniečiai gali reaguoti santūriai ir asimetriškai: pavyzdžiui, smogdami į Izraelio taikinius arba į kaimyninių Irako ir Azerbaidžano interesų sritis. Tai sukels eskalavimą, bet ne tokį didelį, kaip tiesioginio karinio smūgio prieš Izraelį atveju.