Ukrainietiškos mobilizacijos ypatumai

Autorius: Antanas Mikėnas Šaltinis: https://ekspertai.eu/ukrainiet... 2024-05-29 16:20:00, skaitė 736, komentavo 5

Ukrainietiškos mobilizacijos ypatumai

Nuo 2022 metų vasario įsižiebęs karinis konfliktas Ukrainoje palaipsniui privedė prie krizės šioje šalyje. Tokios krizės, kuri realiai veda link dugno, akivaizdu, jog Ukrainai gresia tikras žlugimas jau artimiausių dviejų metų bėgyje. Per tą laiką nuo konflikto pradžios labai daug žmonių pabėgo iš Ukrainos. Bėgo nuo karinių veiksmų, ir nuo betvarkės, kuri buvo akivaizdi dar 2022 metais. Tai, kas vyksta Ukrainoje, ryškiai peržengė žmogiškumo ribas. Vienas iš tokių reiškinių: tiesiai iš savo būstų, iš gatvių ir net poliklinikų prievarta į kariuomenę velkami piliečiai. Ir situacija sudėtinga, vis labiau trūksta karių, paskutiniu kariuomenės gretos labai išretėjo. Dėl to valdžios struktūrų veikėjai medžioja vyrus. Tačiau toji medžioklė labai specifinė. Suvokę, kad dabar yra tinkamas metas naudotis padėtimi, prie valdžios esantieji tiesiog pelnosi, jie klesti piliečių sąskaita.

Beje, ypač sudėtinga provincijoje, mažesniuose miestuose bei kaimuose. Ten korupcijos lygis didžiulis, ir paplito atviras duoklių rinkimas. Dideliai daliai šaukiamųjų pasiūloma susimokėti, tada jie bus paleisti. Jei žmonės nesutinka mokėti, jie sulaikomi ir uždaromi parai. Dalis jų po tos paros tampa labiau sukalbami ir sutinka mokėti. Atskira kalba apie tuos žmones, kurie slapstosi, kartais net atokiose sodybose arba žieminėse miške. Jų medžioklei naudojami net dronai.

Žmonių medžioklės detalės

Tačiau svarbu apie situaciją išdėstyti iš esmės. Visi tie, kurie Ukrainos provincijoje užsiima šauktinių reikalais, labai smarkiai praturtėjo. Iš esmės jie tapo turtingiausiais karinių struktūrų atstovais. Kokia gi tikroji padėtis? Teritorinių komplektavimo centrų – TKC ( tai įstaigos, kurios daugiausia užsiima prievartiniu žmonių pristatymu į kariuomenę) smogikai kartu su pasieniečiais bei policijos pareigūnais suburia grupuotes. TKC veikėjai sulaiko šaukiamojo amžiaus vyrus ir daugeliui jų pasiūlo mokėti duokles – tai sumos nuo 1500 iki 2500 eurų. Kas sutinka, tie paleidžiami. Ir dar konkreti detalė – TKC darbuotojai dažnai naudojasi padėtimi asmeninių sąskaitų suvedimui, jie aršiai medžioja tuos, su kuriais yra buvę asmeninių nesutarimų, ir iš jų reikalauja dar didesnių duoklių.

Kas nesutinka, jie vežami link miškų, esančių pasienio zonoje (ypač pasienio ruožuose, kur yra Ukrainos valstybinė siena su Slovakija bei Vengrija). Jie paleidžiami ir vejami šūviais. Žmonės bėga, juos pagauna pasieniečiai ir reikalauja išpirkų iš giminių. Jei nesutinka mokėti, perduodami policijai. Tada jau policijos pareigūnai reikalauja išpirkų. Jei ir tada nesutinka mokėti, tada perduodami teismui už vengimą atlikti karinę tarnybą. Po teismų nuosprendžių vyrai patenka į taip vadinamus drausmės batalionus (žmonių tarpe paplitęs terminas – штрафбат).

Pravartu išdėstyti tikrą istoriją, kuri vystėsi šių metų balandį. Jos pradžia – popietė kelyje netoli Mukačiovo miesto (Užkarpatės regiono miestas, 85 tūkstančiai gyventojų). 21 metų mergina išdėstė įvykių eigą: „Mes su draugu vykome automobiliu. Buvome sustabdyti poste prie kaimo Nižnije vorota. Draugą nuvedė patikrinti dokumentų ir po to išvežė į Mukačiovo TKC. Tą dieną norėjau su juo susisiekti, skambinau virš dešimt kartų, bet telefonas buvo išjungtas. Kitos dienos ryte nuėjau į TKC, ten man pasakė, kad su manimi nebendraus ir grubiai išvarė pro duris. O link vakaro draugas pats man paskambino, jis pasakė kad randasi policijoje, prašė rasti tam tikrą pinigų sumą ir atvykti.

Pasirodo, kai jį nuvežė į TKC patalpas, iškart ėmė reikalauti, kad pasirašytų dokumentą dėl savanoriško stojimo į kariuomenę arba mokėtų duoklę – 1500 eurų. Jis nesutiko, tada buvo mušamas. Kai ir tada nesutiko, jį įsodino į automobilį ir nuvežė į mišką. Ten išlaipino, parodė miško keliuką, ir liepė bėgti. Kad jis tikrai bėgtų, šaudė virš galvos. Tai buvo arti sienos su Slovakija. Neužilgo jį sulaikė pasieniečiai kaip valstybinės sienos pažeidėją. Jie jaunuoliui grasino, mušė, reikalavo išpirkos. Kai nieko nepešė, perdavė jį policijai. Čia jaunuoliui populiariai paaiškino – arba per parą laiko bus sumokėta išpirka 2000 eurų, arba jis bus perduotas teismui, ir tikrai pateks į drausmės batalioną. Surinkome reikalingą pinigų sumą, sumokėjome ir draugą paleido“.

Beje, akivaizdus smurtas jau tapo tradicija. Visai neseniai Sumų mieste TKC smogikai sustabdė automobilį, ištraukė jame buvusį vyriškį, ir žmonių akivaizdoje spardė kojomis, po to uždėjo antrankius ir išvežė. Nesunku suvokti, kas jo laukė – siuntimas į frontą arba duoklės mokėjimas.

„Ukraina jau konkrečiai virsta teritorija, kurioje negalioja teisės normos. Tie žmonės, kurie užima tam tikrą padėtį valdžioje bei turi ginklus, suburia nuožmias grupuotes ir terorizuoja šalies gyventojus. Ukraina dabar jau specifinė teritorija – tikra kriminalizuota zona. Beje, apie tai vis aiškiau supranta ir Europoje, ir kalbos apie galimą šalies priėmimą į Europos Sąjungą iš esmės tik taktinis žaidimas“, - teigia sociologas docentas Vladimiras Jaronosianas.

Ukrainos pakraščiuose įsigalėjo betvarkė

Ukrainos pakraščiuose regimas itin nuožmus TKC veikėjų bei kitų jėgos struktūrų atstovų siautėjimas.Vienas iš ryškių pavyzdžių – Užkarpatė. Štai gegužės viduryje buvo apsuptas turgus, esantis šios srities Vinogradovo mieste (25 tūkstančiai gyventojų). TKC smogikai, padedami policijos, čia sulaikę virš 80 vyrų ir išvežė juos.

Kiek anksčiau, balandžio gale, TKC smogikai ryte atvyko į Starabičiovo kaimą, čia sulaikė 23 vyrus ir išvežė. Už dalį jų artimieji sumokėjo išpirkas, ir už kelių dienų tie vyrai buvo paleisti.

Daug Užkarpatės vyrų slapstosi miškuose arba stengiasi pabėgti į užsienį. Atvejai labai įvairūs, šį pavasarį iš upių ištraukti kelių vyrų lavonai, keliama versija, kas juos pagavo pasieniečiai ir nuskandino. O visai neseniai, gegužės 24 dieną pasienietis pastebėjo du vyrus, kurie stengėsi pereiti sieną su Rumunija. Jis keliskart iššovė į orą, tačiau staiga pribėgę vyrai atėmė jo ginklą, ir sugebėjo pabėgti į Rumuniją. Viena istorija plačiai nuskambėjo pereitų metų gale. 2023 m. lapkričio pabaigoje vengrų kilmės Ukrainos pilietis buvo uždarytas Beregovo miesto TKC patalpose. Naktį jis sugebėjo nupjauti ant lango esančias grotas ir pabėgo. Nors vyko paieška, bėglio taip ir nesurado.

Ar bus ir Lietuvos vyrų medžioklė?

Lietuvoje karinė tarnyba tikrai nėra populiari. Valdžia ieško kelių, kaip padėtį pakeisti, tačiau pastangos kol kas neduoda rezultatų. Faktai itin ryškūs: tik du milijonus gyventojų turinčiame krašte labai daug žmonių net nenori turėti jokių ryšių su karinėmis struktūromis. 2023 metais virš 14 tūkstančių Lietuvos piliečių buvo baudžiami uz karinės tarnybos vengimą. Taikoma administracinė atsakomybė, baudos siekia iki 1000 eurų. Jų nesumokėjus, taikomas administracinis areštas iki mėnesio laiko. Kartais pradedami ir ikiteisminiai tyrimai.

Štai gegužės 16 d. Utenos apylinkės prokuratūra pradėjo ikiteisminius turimus – dviejų Anykščių rajono Troškūnų miestelio gyventojų atžvilgiu. Būtent dėl vengimo atlikti karinę tarnybą. 2023 metais jie vengė atlikti karinę tarnybą, buvo bausti administracine tvarka, sumokėjo baudas. Šiais metais jie vėl vengė atlikti karinę tarnybą, kviečiami net neatvyko į karinę komendantūrą.

Dar įdomus momentas – net apie 50 procentų Lietuvos jaunuolių pripažįstami netinkamais karinei tarnybai. Taigi, ir taip jau ne itin gausus jaunuolių ratas sumažėja dvigubai.

 

Valdžios atstovai vis atviriau pasisako apie Lietuvos įtraukimą į karinį konfliktą Ukrainoje likimą. Tačiau valdžios grupuočių pozicija labai nesutampa su visuomenės daugumos pozicija. Kaip gi tada spręsti tuos klausimus – dėl galimos mobilizacijos?

Jau konkrečiai dėstoma, kad prieš piliečius, kurie vengs karinės tarnybos, bus pasitelkta karo policija kartu su šauliais (Lietuvos šaulių sąjungos nariais). Be to, palaipsniui buriami būriai prie karinių komendantūrų, įvardijami kaip viešosios tvarkos palaikymo būriai. Viena iš jų funkcijų – padėti karo policijai. Taigi, ir šie būriai gali būti panaudoti baudžiamųjų funkcijų vykdymui.

Kada baigsis nuosmukio metas?

Dabarties Ukraina primena viduramžius. Nors 2014 metų pavasarį buvo daug pažadų apie laisvę, apie europines vertybes, tačiau dabarties realijos visai kitokios. Žmonių suskirstymas į kastas tapo labai ryškus. Minėtos problemos dėl mobilizacijos visai neliečia įtakingų veikėjų. Štai kad ir vieno pagrindinių Maidano krikštatėvių Andrejaus Parubijaus aplinka. Jo sūnėnai gyvena Prancūzijoje, ir tikrai net nesirengia eiti i kariuomenę.

O kaip gi bus su paplitusia žmonių medžiokle ? Akivaizdu, jog sužvėrėjusius TKC veikėjus ir pasieniečius reikėtų siusti į frontą. Ten tikrai galėtų pasireikšti. Nes kol kas jų keliamas chaosas – tikra Ukrainos antireklama.

Nuosmukio metas baigsis, kai į žmones bus juos žvelgiama kaip į tikrus piliečius, o ne „gyvąsias prekes“. Ir tai realu tada, kai prasidės Ukrainos konflikto sureguliavimo procesai. Yra vis daugiau ženklų, kad tokie procesai jau ne už kalnų.