„Gruzijos svajonė“ sulaukė sankcijų

Autorius: Infa.lt Šaltinis: https://infa.lt/108263/gruzijo... 2024-06-08 00:02:00, skaitė 638, komentavo 3

„Gruzijos svajonė“ sulaukė sankcijų

JAV pradėjo taikyti ribojamąsias priemones Tbilisiui.

Gruzijos (Sakartvelo) ir JAV santykiai peraugo į sankcijų spaudimo etapą. JAV prezidento Joe Bideno administracija įvedė vizų apribojimus keliems Gruzijos parlamento nariams ir respublikos pareigūnams, dalyvavusiems priimant įstatymą dėl užsienio agentų, praneša „Kommersant” leidinys.

Tai gali būti tik pirmasis sankcijų etapas: jos bus plečiamos, jei Vašingtonas manys, kad Tbilisis ir toliau pažeidinėja demokratijos normas. Gruzijos valdžia kaltina Vašingtoną bandymais destabilizuoti vidaus politinę padėtį.

JAV Valstybės departamento atstovas spaudai Matthew Milleris ketvirtadienį paskelbė apie sankcijų įvedimą „Gruzijos pareigūnams ir asmenims, kaltiems dėl demokratinių normų pažeidimo“.

Į patikslinantį klausimą apie asmenų, kuriems taikomos sankcijos, skaičių, Valstybės departamento atstovas atsakė neapibrėžtai: „Nuo 20 iki 30“. Kartu jis pabrėžė, kad JAV neskelbs „sąrašo asmenų, kuriems taikomi vizų apribojimai“.

Preliminariais duomenimis, į sankcijų sąrašą pateko parlamento nariai, kurie palaikė įstatymą „Dėl užsienio įtakos skaidrumo“, labiau žinomą kaip „Užsienio agentų įstatymas”, jų šeimos nariai, policijos vadovai, kurie baudžiami už protesto mitingų išvaikymą, ir net kai kurie žurnalistai iš provyriausybinės žiniasklaidos, kuri aktyviausiai palaikė įstatymą dėl užsienio agentų.

Kaip pabrėžė Matthew Milleris, „tai tik pirmas sankcijų etapas“, ir Gruzijos valdžia „dar turi laiko pakeisti savo veiksmų trajektoriją“.

Priešingu atveju bus imtasi kitų priemonių, ir dar platesnio masto.

Gruzijos opozicionieriai sankcijų įvedimą laiko lūžio tašku ne tik Gruzijos ir Amerikos santykiuose, bet ir naujausioje šalies istorijoje. „Tai Gruzijos svajonės pabaigos pradžia“, – „Kommersant“ sakė Gruzijos respublikonų partijos įkūrėjas, sovietinių laikų disidentas Levanas Berdzenišvilis.

Jo nuomone, „įžūlūs valdžios veiksmai prieštarauja pačiai Gruzijos istorijai ir neaišku, ko jie tikėjosi“. L. Berdzenišvilis mano, kad Vašingtono sprendimas yra „savalaikis ir adekvatus, nors šias sankcijas buvo galima įvesti anksčiau“.

„Vieningas nacionalinis judėjimas” partijos pirmininkas Levanas Chabeišvilis nuoširdžiai padėkojo Jungtinėms Valstijoms už sankcijų įvedimą ir išreiškė viltį, kad netrukus bus imtasi naujų, dar griežtesnių priemonių prieš tuos, kurie kėsinasi į „Gruzijos žmonių laisvę“ ir „jėga tempia juos atgal į Rusiją“.

„Kommersant“ kalbintas parlamento narys, buvęs Gruzijos nacionalinio (centrinio) banko prezidentas Romanas Gotsiridze pritarė, kad netrukus bus imtasi europinių sankcijų. Taip ir reikia valdžiai, kuri išdavė savo šalį”.

Tačiau „Gruzijos svajonė” partijos vadovai nelaiko savęs išdavikais. Priešingai, jie įsitikinę, kad gina Gruzijos suverenitetą ir neleidžia jai tapti Jungtinių Valstijų „galiniu kiemu“.

Tai interviu provyriausybinei televizijos kompanijai „Imedi TV“ pareiškė kultūros, sporto ir jaunimo reikalų ministrė Tea Culukiani, aštuonerius metus ėjusi svarbiausias šalies teisingumo ministro ir generalinio prokuroro pareigas.

„Tai dar viena klaida, kurią, deja, JAV daro santykiuose su savo strategine partnere Gruzija“, – sakė T. Culukiani, pabrėždama, kad jos minima „klaida“ „nėra pirmoji ir, galime manyti, ne paskutinė“.

Kalbėdama apie JAV sankcijų tikslą, Tea Culukiani apkaltino Vašingtoną, kad šis siekia „supykdyti Gruzijos žmones ir nuteikti juos prieš savo valdžią“, dėl ko „žmonės liks be skydo“ – dabartinės valdžios, kuri „saugo juos nuo ukrainizacijos ir karo“.

Kartu ji išreiškė įtarimą, kad JAV „nori grąžinti į valdžią buvusį prezidentą Michailą Saakašvilį, organizuodama revoliuciją“. Ir išreiškė viltį, kad JAV „atsisakys finansuoti bandymus įvykdyti revoliucijas“.

„Lauksime ‚perkrovimo‘, nes buvome ir liksime ištikimi strateginei partnerystei su JAV ir niekada neatsisakėme draugystės su jomis“, – patikino Tea Culukiani.