BRICS jau negali priimti visų norinčiųjų

Autorius: Infa.lt Šaltinis: https://infa.lt/108344/brics-j... 2024-06-10 18:52:00, skaitė 739, komentavo 8

BRICS jau negali priimti visų norinčiųjų

Vedančioji nevakarietiškojo pasaulio asociacija negali priimti visų norinčiųjų

Pirmadienį Nižnij Novgorode (Rusijoje) prasideda BRICS valstybių narių užsienio reikalų ministrų susitikimas, kuris vyks išplėstiniu formatu ir kuriame dalyvaus grupė Rusijai draugiškų ne BRICS narių.

Ministrų susitikime, kuris numatytas Rusijos pirmininkavimo metais, rengiantis spalio mėnesį Kazanėje įvyksiančiam BRICS aukščiausiojo lygio susitikimui, bus aptarti būdai, kaip plėtoti organizaciją, kuri susiduria su norinčiųjų įstoti į jos gretas antplūdžiu.

Viena iš aktualių temų – Turkijos, NATO narės, palaikančios glaudžius santykius su JAV ir ES, prisijungimo galimybė. BRICS, išgyvenusi dvi plėtros bangas, yra priversta riboti spartesnį naujų narių priėmimą, kuriam kuriama nauja kategorija – šalys partnerės, rašo „Kommersant” apžvalgininkas.

„Bendras BRICS šalių BVP šiuo metu yra didesnis už bendrą vadinamojo G7 šalių BVP. Ir šios tendencijos ne tik išlieka, bet ir spartėja bei stiprėja”, – išdėstė Vladimiras Putinas savo viziją apie BRICS šalių vietą pasaulio ekonomikoje ir kintantį jų vaidmenį, palyginti su pirmaujančių Vakarų ekonomikų aljansu G7, ir pridūrė, kad BRICS turi didelį augimo potencialą. Jis priminė, kad šiais metais prie BRICS gretų prisijungė Saudo Arabija, Iranas, Jungtiniai Arabų Emyratai, Egiptas ir Etiopija.

Simboliška, kad artėjantis BRICS ministrų susitikimas Nižnij Novgorode vyks išplėstiniu formatu. Rusijos Federacijos užsienio reikalų ministro pavaduotojas BRICS Pavelas Kniazevas dieną prieš tai sakė, kad Rusija BRICS užsienio reikalų ministrų taryboje tikisi sulaukti apie 20-25 šalių. Pasak jo, be dešimties jau prisijungusių šalių, į Nižnij Novgorodą pakviesta apie 15 Rusijai draugiškų šalių, įskaitant tas, kurios pirmininkauja kitoms regioninėms asociacijoms.

„Šiuo metu BRICS svarsto apie 30 paraiškų iš įvairių šalių, didelių, mažų ir vidutinių, kurios siūlo užmegzti įvairių formų bendradarbiavimą“, – cituoja „Kommersant” Rusijos užsienio reikalų ministrą S. Lavrovą.

Jis sakė, kad dėl didėjančio valstybių, norinčių tapti jos narėmis, skaičiaus BRICS turės parengti būsimiems naujokams naują bendradarbiavimo formatą, kuris nereikštų forsuotos narystės, bet kartu leistų tęsti aktyvią sąveiką ir aiškiau ją struktūrizuoti. „Bus įvesta, įsteigta šalių partnerių kategorija” (kuo ne šalis kandidatė į ES?)

Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas paaiškino: BRICS susidomėjusių šalių skaičius yra didesnis, nei asociacija šiuo metu gali įtraukti į savo gretas. „BRICS tikriausiai yra toks ypatingas integracijos procesas. Bet pažiūrėkite, kokį susidomėjimą jis kelia. Valstybių, kurios domisi BRICS, yra daug daugiau, nei ši struktūra gali priimti šiame etape.

Šiuo atžvilgiu viena iš aktualių temų yra Turkijos prisijungimo prie BRICS galimybė. Turkijos užsienio reikalų ministras Hakanas Fidanas (Hakan Fidan), kuris taip pat dalyvaus ministrų susitikime Nižnij Novgorode svečio teisėmis, pasakojo apie savo šalies susidomėjimą BRICS. „Žinoma, mes norėtume tapti BRICS nare. Pažiūrėsime, kaip viskas klostysis šiais metais”, – sakė Turkijos ministras.

Ankaros iniciatyva dar labiau paaštrina intrigą dėl būsimų narių priėmimo kriterijų. Skirtingai nuo kitų narių ar potencialių kandidačių, Turkija yra daug glaudžiau įsitvirtinusi euroatlantinėje bendruomenėje. Ši šalis yra viena iš svarbiausių NATO dalyvių ir taip pat laikoma svarbia, nors ir problemiška, ES partnere.

Labai simboliška, kad Turkija paleido bandomąjį balioną dėl narystės BRICS tais metais, kai Rusija pirmininkauja BRICS, ir tai taip pat galima laikyti politiniu gestu JAV ir ES atžvilgiu, siekiant padidinti statymus didžiajame žaidime su Vakarais.