Senatorius Grahamas: Ukraina „sėdi ant 10-12 trln. naudingųjų iškasenų. Nenoriu atiduoti to Putinui”

Autorius: Infa.lt Šaltinis: https://infa.lt/108392/senator... 2024-06-11 17:56:00, skaitė 768, komentavo 15

Senatorius Grahamas: Ukraina „sėdi ant 10-12 trln. naudingųjų iškasenų. Nenoriu atiduoti to Putinui”

CBC NEWS paskelbė savo  „Face the Nation” laidos su JAV senatoriumi Lindsey Grahamu transkripciją, kurioje yra daugybė detalių, galinčių sudominti infa.lt skaitytojus. Skelbiame tik tą dalį, kurioje kalbama apie Ukrainą, karo, pasak senatoriaus, priežastis ir būtinybę jį tęsti iki pergalės.

MARGARET BRENNAN: Dabar kalbiname respublikonų senatorių Lindsey Grahamą iš Pietų Karolinos. Jis prisijungia prie mūsų iš Londono. Labas rytas, senatoriau.

SEN. LINDSEY GRAHAMAS: Dėkoju.

MARGARET BRENNAN: Žinau, kad savaitės pradžioje dalyvavote D dienos minėjimuose (Prancūzijoje minint sąjungininkų išsilaipinimo 80-metį) ir susitikote su prezidentu Zelenskiu. Jis prašė, kad jo pajėgos būtų labiau apmokytos ir kad tai vyktų greičiau ir Ukrainos viduje. Ar pritariate tam, kad JAV tai darytų?

SENJORAS GRAHAMAS: Taip, aš pritariu tam, kad mes rengtume mokymus šalies viduje. Žinote, dėl Parlamento narių neveiklumo vėluojant ginklams, mes praradome pagreitį. Tačiau nuo pat pradžių Bideno administracija neįvedė sankcijų prieš invaziją, kad atgrasytų [nuo jos] Putiną.

Jie nesuteikė ginklų Ukrainai iš anksto, kad atgrasytų Putiną. Ir dabar turime galimybę iš naujo pradėti šį karą, kai jie turi ginklų. Štai ko jis labiausiai norėjo, kad mes imtumėmės persekioti Rusijos turtą visame pasaulyje, paimtume pinigus iš Rusijos valstybinių turto fondų ir atiduotume juos Ukrainai.

Europoje guli 300 mlrd. dolerių iš Rusijos suverenių turto fondų, turto, kurį turėtume konfiskuoti ir atiduoti Ukrainai. Amerikoje yra Rusijos pinigų, kuriuos turėtume konfiskuoti. Pagal JAV įstatymus Rusiją turėtume paskelbti valstybe terorizmo rėmėja.

Kai tai pasiūliau prezidentui Zelenskiui, jis nušvito kaip kalėdinė eglutė. Padaryti Rusiją valstybe terorizmo rėmėja pagal JAV įstatymus būtų labai didelis smūgis Rusijai.

MARGARET BRENNAN: Teisingai. Nežinau, ar Bideno administracija tam pritartų, tačiau kalbant apie tai, ką jūs ką tik paminėjote, su…

SENJORAS GRAHAMAS: Jie to nepadarys.

MARGARET BRENNAN: – Prezidentas Joe Bidenas šį rytą sakė, kad su Prancūzijos prezidentu E. Macronu susitarė dėl pelno, gauto iš įšaldyto Rusijos turto, panaudojimo Ukrainai. Žinau, kad europiečiai nenorėjo pradėti ir areštuoti turto, nes tai pakenktų jų bankams.

SEN. GRAHAMAS: Na, jie… jie nori panaudoti palūkanas, kad padėtų žmonėms… arba mes padėsime Ukrainai, arba ne. Dabar laikas duoti jiems F-16, leisti jiems skraidyti lėktuvais, tolimojo nuotolio artilerija smogti taikiniams Rusijos viduje.

Persekiokite Putino turtą, kad ir kur jis būtų, visame pasaulyje. Pereikite į puolimą. Manau, kad šią vasarą Ukraina atgaus karinį pagreitį. Viskas, ką darėme su Ukraina, buvo lėta. Tai buvo neryžtinga.

Tačiau jei imtumėmės persekioti Putino turtą, kurį jis turi visame pasaulyje, atimtume jo pinigus, pavogtus iš Rusijos žmonių, ir padėtume nukentėjusiems Ukrainoje, manau, kad tai labai padėtų užbaigti šį karą.

MARGARET BRENNAN: Jūsų kolega respublikonas, senatorius Tommy Tuberville’is, tik praėjusią savaitę Steve’o Bannono laidoje pareiškė, kad Volodymyras Zelenskis yra diktatorius ir pažeidžia konstituciją. Ir jis taip pasakė apie Vladimirą Putiną.

SENATORIUS TOMMY TUBERVILLE: Jis nenori Ukrainos. Jis nenori Europos. Po velnių, jis… jis turi pakankamai savo žemės. Jis tik nori užtikrinti, kad Ukrainoje nebūtų Jungtinių Valstijų ginklų, nukreiptų į Maskvą.

MARGARET BRENNAN: Tai atkartoja kai kurias Rusijos kalbas. Senatoriau, įdomu, ar šios jūsų kolegos senatoriaus pastabos atstovauja GOP [idėjas]?

SENATORIUS GRAHAMAS: Ne, jis atstovauja sau ir tik sau vienam. Jei praleistumėte 15 minučių studijuodami Putiną ir tai, ko jis nori, pamatytumėte, kad jis nori atkurti Rusijos imperiją. Jis neketina sustoti Ukrainoje. Mes šventėme 80-ąsias D dienos metines. Tai buvo nesėkmė.

Tai buvo nereikalingas karas, kaip apibūdino Vinstonas Čerčilis. Turėjome tuziną galimybių sustabdyti Hitlerį. Tai ne dėl NATO. Tai ne dėl amerikietiškų ginklų Ukrainoje. Tai susiję su megalomanu, norinčiu ginklu sukurti Rusijos imperiją. Jei jo nesustabdysite, išnyks Taivanas.

Taigi mes velniškai lėtai padedame Ukrainai, tačiau senatoriaus Tuberville’io analizėje iš tiesų nepastebima, kas yra Putino esmė. Manau, kad jis yra respublikonų partijos atstumtasis.

Man asmeniškai jis patinka. Bet ką Trumpas padarė, kad ginklai pradėtų tekėti? Jis sukūrė paskolų sistemą. Jie sėdi ant 10-12 trilijonų JAV dolerių vertės svarbiausių iškasenų Ukrainoje. Jie galėtų būti turtingiausia šalis visoje Europoje.

Nenoriu atiduoti tų pinigų ir turto Putinui, kad jis juos pasidalytų su Kinija. Jei dabar padėsime Ukrainai, ji gali tapti geriausia verslo partnere, apie kokią kada nors svajojome, tas 10-12 trilijonų JAV dolerių svarbiausių naudingųjų iškasenų turtas galėtų būti panaudotas Ukrainai ir Vakarams, o ne atiduotas Putinui ir Kinijai.

Tai labai svarbus dalykas, kaip išsispręs Ukrainos likimas. Padėkime jiems laimėti karą, kurio negalime sau leisti pralaimėti. Raskime šio karo sprendimą. Bet jie sėdi ant aukso kasyklos. Duoti Putinui 10 ar 12 trilijonų JAV dolerių už svarbiausias naudingąsias iškasenas, kuriomis jis dalysis su Kinija, yra juokinga.