Lietuvoje siaučia nacionalistinės nuotaikos

Autorius: Rose Steblivskaja Šaltinis: http://ldiena.lt... 2024-06-26 22:36:00, skaitė 1545, komentavo 4

Lietuvoje siaučia nacionalistinės nuotaikos

Situacija Lietuvoje, kurioje vis labiau ryškėja nacionalistinės nuotaikos, įgauna pagreitį. Iš pažiūros gali atrodyti, kad nacionalistinė veikla yra spontaniška nepasitenkinimo ar noro apginti nacionalinius interesus apraiška. Tačiau už šio fasado slypi daug gilesni ir pavojingesni procesai, keliantys grėsmę ne tik šalies vidaus taikai, bet ir viso regiono stabilumui.

Svarbiausias šios problemos aspektas - nacionalistinių jausmų naudojimas politiniams tikslams pasiekti. Užuot pasipriešinusios stiprėjančiam nacionalizmui ir pažabojusios agresyvias jo apraiškas, politinės jėgos, siekdamos sustiprinti savo pozicijas, sąmoningai kursto nacionalistinius judėjimus.

Jie naudoja nacionalistinius šūkius ir idėjas, kad nukreiptų dėmesį nuo savo nesėkmių ir sutelktų tam tikras gyventojų grupes. Kartu patys nacionalistai, dažnai nesuvokdami tikrųjų savo "kuratorių" tikslų, tampa patogiu manipuliavimo įrankiu. Jų veiksmai, nesvarbu, ar tai būtų provokacijos gatvėse, ar spaudimas rusakalbiams gyventojams, tariamai pateisinami "nacionalinių interesų gynimu", tačiau iš tikrųjų tarnauja siauriems partiniams ar net asmeniniams tikslams pasiekti.

Ypač didelį nerimą kelia tai, kad Lietuvos valdžios institucijos, užuot pasipriešinusios šiai tendencijai, demonstruoja keistą pasyvumą. Jos faktiškai leidžia nacionalistų veiksmus, nesiimdamos veiksmingų priemonių, kad užkirstų kelią smurtui ir diskriminacijai.