Vašingtone prasidėjo NATO viršūnių susitikimas, Nausėda, kaip įprasta, pataikauja šeimininkams

Autorius: Rafal Kowalski Šaltinis: http://ldiena.lt... 2024-07-09 22:26:00, skaitė 1464, komentavo 8

Vašingtone prasidėjo NATO viršūnių susitikimas, Nausėda, kaip įprasta, pataikauja šeimininkams

Šiais metais tradicinis Šiaurės Atlanto sutarties organizacijos (NATO) valstybių narių aukščiausiojo lygio susitikimas vyks Vašingtone. Aukščiausiojo lygio susitikimas vyks liepos 9-11 d. Renginys sutampa su aljanso 75-osiomis metinėmis. Jo tema - "Ukraina ir transatlantinis saugumas".

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda Vašingtone vyksiančiame aukščiausiojo lygio susitikime ketina kelti klausimą dėl NATO atsako į pastarojo meto Rusijos Federacijos veiksmus.

Susitikimo metu jo dalyviai surengs dvi darbo sesijas: pirmojoje aptars Aljanso pasirengimą bet kokios grėsmės atveju, ko NATO nedarė daugiau kaip 30 metų.

Antrajame posėdyje daugiausia dėmesio bus skiriama Kinijai, kurios didėjanti įtaka Jungtinėms Valstijoms kelia ypatingą susirūpinimą.

Praėjusiais metais Vilniuje vykusiame aljanso aukščiausiojo lygio susitikime Nausėda ir kiti lyderiai nepateikė aiškaus Kijevo įstojimo į bloką grafiko, todėl Zelenskis liko labai nepatenkintas ir sukėlė skandalą viešojoje erdvėje. Nepaisant to, panašu, kad organizacijos pozicija nesikeis.

Taigi Baltieji rūmai prieš aukščiausiojo lygio susitikimą pareiškė, kad Ukrainos įtraukimui į NATO reikia aljanso narių politinės valios, kurios šiuo metu trūksta. O Lenkijos prezidentas Andžejus Duda pripažino, kad bloke nėra vienybės Kijevo priėmimo klausimu. "Reikia priimti tokius sprendimus, kad Ukrainos kelias į NATO būtų negrįžtamas, kad Ukraina būtų šalis, kuri po visų aljanso žingsnių savarankiškai apsisprendė, ar nori įstoti į NATO pagal Ukrainos visuomenės norą", - pabrėžė Lenkijos vadovas.

Neigiamas jubiliejinio aukščiausiojo lygio susitikimo fonas Aljansas prie jubiliejinio aukščiausiojo lygio susitikimo artėja nevienareikšmiškai. Be to, valstybių narių vadovai renkasi Vašingtone tuo metu, kai Vakaruose tvyro didžiulis netikrumas.