Valdas Sutkus. Bidenas pažadėjo daugiau miegoti ir lieka rinkimuose. Virš jo – tik Dievas

Autorius: ProPatria.lt Šaltinis: https://www.propatria.lt/2024/... 2024-07-12 18:38:00, skaitė 1212, komentavo 1

Valdas Sutkus. Bidenas pažadėjo daugiau miegoti ir lieka rinkimuose. Virš jo – tik Dievas

J. Bidenas kategoriškai pareiškė, jog nepaisant įtakingų dempartijos veikėjų, finansinių rėmėjų ir dempartiją palaikančios spaudos reikalavimo, jis nesitraukia ir lieka prezidento rinkimuose.

Dempartijai simpatizuojančiam televizijos kanalui ABC penktadienį duotame interviu žurnalisto paklaustas, ar pasitrauktų iš rinkimų, jei suvoktų, kad negali įveikti D. Trumpo, Bidenas atsakė, kad pasitrauktų tik tada, jei Dievas jam lieptų tai padaryti. „Jei Visagalis Viešpats nužengtų ir pasakytų: „Joe, pasitrauk iš varžybų“, aš pasitraukčiau iš varžybų“, – sakė J. Bidenas.

Čia reikia pažymėti, jog interviu vedęs žurnalistas G. Stephanopoulos – ilgametis Demokratų partijos politinis veikėjas. Jis buvo vieno iš dempartijos Kongreso narių biuro vadovu, po to dirbo dempartijos kandidato į prezidentus M. Dukakio rinkimų kampanijoje, vėliau buvo demokratų prezidento B. Clintono rinkimų kampanijos komunikacijos vadovu, po to tapo Clintono Baltųjų rūmų komunikacijos direktoriumi, vėliau buvo paskirtas vyresniuoju patarėju politikos ir strategijos klausimais. Baigęs valstybės tarnybą jis perėjo dirbti į dempartijai artimą žiniasklaidą. Taigi, labiau su dempartija susijusį žurnalistą sunkoka būtų ir surasti.

Bet, nepaisant to, G. Stephanopoulos šįkart Bidenui buvo negailestingas – primygtinai klausinėjo, ar Bidenas tikrai suvokia, kaip blogai jis pasirodė debatuose, kodėl Bidenas nesutinka atlikti psichinės sveikatos testo, vis teiravosi, ar tikrai ir kodėl Bidenas neketina trauktis iš prezidento rinkimų, kai to reikalauja daugelis žymių dempartijos veikėjų, ar jaučia atsakomybę, jog ne tik tikėtinai pralaimės Trumpui, bet ir dėl savo prasto įvaizdžio pakenks visai demokratų partijai Kongreso rinkimuose, kurie vyks kartu su prezidento rinkimais. „Jūs blogai atrodėte jau nuo paties pirmo klausimo“ – pokalbį pradėjo žurnalistas. Jis pacitavo ir kitą dempartiją remiantį leidinį New York Times, kurio antraštė skelbė: „Bideno sutrikimai tampa vis dažnesni ir kelia nerimą“.

Bidenas pareiškė, jog debatuose su Trumpu jis blogai pasirodė tik dėl to, jog buvo pavargęs po kelionės į Europą. Tačiau žurnalistas čia pat nusistebėjo: „Iš Europos grįžote likus 11 ar 12 dienų iki debatų, šešias dienas praleidote Kemp Deivide (JAV prezidentų užmiesčio rezidencijoje). Kodėl to nepakako poilsiui, atsigavimui?“ Bidenas bandė išsisukinėti, neva, jis blogai jautėsi dėl persišaldymo, nors gydytojai jokio susirgimo nenustatė. Galiausiai Bidenas pareiškė, jog dėl visko kaltas Trumpas, kadangi debatų metu laidė replikas ir trukdė jam susikaupti. Išties, po eilinio nerišlaus ir painaus Bideno sakinio Trumpas retoriškai paklausė: „Ar jūs suprantate, ką šitas žmogus norėjo pasakyti? Aš nesupratau. Manau, kad net ir jis pats nesuprato“.

Toliau interviu Bidenas pradėjo kalbėti apie savo nuveiktus didelius ir svarbius darbus, tačiau žurnalistas buvo negailestingas. Jis vėl kirto Bidenui į tą pačią jautrią vietą: „Aš nenoriu su tuo ginčytis, nenoriu dėl to diskutuoti. Bet… kaip žinote, rinkimai susiję su ateitimi, o ne su praeitimi. Jie susiję su rytojumi, o ne su vakarykšte diena. Ir dabar daugybei žmonių kyla klausimas: „Ar galėsite efektyviai dirbti ateinančius ketverius metus? Ar esate tikras, kad esate sąžiningas pats sau, kai sakote, jog turite psichinių ir fizinių galimybių dirbti dar ketverius metus?“

Gavęs teigiamą Bideno atsakymą, kad taip, jis galės dirbti, žurnalistas puolė toliau ir pasitelkė visuomenės apklausas, kurios rodo, kad Bidenas vis labiau atsilieka nuo Trumpo. Į tai Bidenas pareiškė, kad netiki apklausų duomenimis. Tada žurnalistas priminė, jog Bideno pasitraukimo reikalauja jo bendražygiai – įtakingi demokratų politikai: „būdamas prezidentu puikiai dirbote, daug ką pavyko nuveikti, daugelį sėkmės pavyzdžių nurodėte. Tačiau jie nerimauja dėl jūsų ir šalies. Ir jie nemano, kad galite laimėti. Jie nori, kad oriai pasitrauktumėte, ir jie jus palaikys, jei tai padarysite“. O į tai Bidenas jau ir atrėžė, kad pasitrauks tik tada, jei jam tą lieps Dievas. Tuo interviu tema iš esmės ir buvo išsemta. O pokalbį žurnalistas baigė pareiškęs, jog jis nežino atvejo, kad prezidentas su tokiu mažu visuomenės palaikymu, kokį turi Bidenas, kada nors būtų laimėjęs rinkimus.

Kaip žinoma, visas triukšmas kilo po Bideno ir Trumpo debatų praėjusio mėnesio pabaigoje, kuriuose Bidenas pasirodė tragiškai. Jis prarasdavo ryšį su aplinka, nesugebėjo rišliai dėstyti savo mintis ir logiškai užbaigti sakinius, nuolat painiojosi ir sustingdavo išsižiojęs ir išplėtęs akis. Iš esmės, tai nieko naujo, nes jau nuo pat savo kadencijos pradžios Bidenas oficialiuose renginiuose keletą kartų nugriuvo ant žemės, ieškojo nesamos kėdės atsisėsti, šnekėjo keistus dalykus, akivaizdžiai ir jam žinomai neatitinkančius tikrovės, pavyzdžiui, kelis kartus pasakojo, jog jo vyresnysis sūnus žuvo kare Irake, kai tuo tarpu jis mirė nuo vėžio, praėjus keletui metų po šio karo pabaigos. Renginiuose šalia Bideno dažniausiai būna jo žmona Jill, kurią neoficialiai vadina Bideno slauge.

Anksčiau dempartijos politikai ir progresyvi žiniasklaida į tokius atvejus nekreipdavo dėmesio, visaip Bideno liapsusus dangstydavo ir teisindavo, tačiau šįkart viskas nutiko kitaip. Po nevykusio pasirodymo debatuose respublikonų pusė laikėsi gana santūriai, tačiau audra ir panika kilo būtent demokratų gretose ir dempartiją palaikančioje spaudoje.

Pirmasis pradėjo progresyvusis New York Times su antrašte redakcijos skiltyje „Prezidentas J. Bidenas, norėdamas tarnauti savo šaliai, turėtų pasitraukti iš varžybų“. Straipsnio pradžioje, tradiciškai šiam leidiniui, išreiškiamas pasibaisėjimas Trumpu, o po to rašoma: „Ketvirtadienio vakarą prezidentas pasirodė kaip didžio valstybės pareigūno šešėlis. Jam sunkiai sekėsi paaiškinti, ką jis nuveiktų per antrąją kadenciją. Jam sunkiai sekėsi atsakyti į D. Trumpo provokacijas. Jam sunkiai sekėsi pareikalauti, kad D. Trumpas atsakytų už savo melą, nesėkmes ir gąsdinančius planus. Ne kartą jam sunkiai sekėsi užbaigti sakinį. Pernelyg rizikingas lošimas – tiesiog tikėtis, kad amerikiečiai nepastebės ar nuvertins J. Bideno amžių ir negalią, kurią jie mato savo akimis. Raginti pasirinkti naują demokratų partijos kandidatą taip vėlai kampanijos metu yra nelengvas sprendimas, tačiau jis atspindi D. Trumpo iššūkio šios šalies vertybėms ir institucijoms mastą ir rimtumą bei J. Bideno neadekvatumą jam pasipriešinti. Pasak dempartijos rėmėjo CNN žinių kanalo laidų vedėjo veterano Johno Kingo, tarp demokratų kilo „gili, plati ir agresyvi“ panika.

O juk New York Times redakcija 2020 m. rinkimuose oficialiai parėmė Bideno kandidatūrą bei aktyviai už jį agitavo ir iki šiol nuosekliai jį palaikė. „Išrink Joe Bideną, Amerika. Buvęs viceprezidentas yra lyderis, kurio dabar reikia mūsų tautai“ – tada agitavo skaitytojus New York Times vadovybė savo redakcijos skiltyje.

Į Bideno patraukimo vajų įsijungė ir grupė demokratų partijai priklausančių senatorių, kurie renka parašus po oficialiu reikalavimu Bidenui trauktis. Buvęs Ajovos valstijos senatorius T.Harkinas, kuris daugiau nei du dešimtmečius dirbo kartu su Bidenu Senate, pavadino debatus „katastrofa, po kurios Bidenas negali atsigauti“. Abigail Disney – Disnėjų šeimos turto paveldėtoja ir didelė dempartijos rėmėja paskelbė, kad neaukos rinkimų kampanijai pinigų, jei J. Bidenas neatsisakys dalyvauti rinkimuose. „Tai yra realizmas, o ne nepagarba“, – CNBC žinių laidai sakė Disney ir pridūrė: „Jei Bidenas nepasitrauks, demokratai pralaimės. Tuo esu visiškai tikra. Pralaimėjimo pasekmės bus tikrai skaudžios“. Vienas iš „Netflix“ įkūrėjų ir Demokratų partijos rėmėjų Reedas Hastingsas prisijungė prie raginimų J. Bidenui pasitraukti iš prezidento rinkimų. R. Hastingsas ir jo žmona Patty Quillin yra aktyvūs dempartijos rėmėjai, pastaraisiais metais paaukoję daugiau kaip 20 mln. dolerių, įskaitant maždaug 1,5 mln. dolerių Bidenui per jo 2020 m. rinkimų kampaniją. Imta viešai svarstyti ir siūlyti kandidatūras demokratų politikų, kurie galėtų pakeisti Bideną.

Tačiau čia į kovą stojo Bidenų šeima ir artimųjų ratas. Bidenų šeimos nariai susirinko į pasitarimą JAV prezidentų užmiesčio rezidencijoje Kemp Deivide ir nusprendė, kad būtina tęsti kovą. Pasak to paties New York Times, aktyviausiai reiškėsi žmona Jill Biden ir neseniai už nelegalų ginklo laikymą nuteistas sūnus Hunteris, į kuriuos prezidentas, pasak spaudos pranešimų, jau seniai kreipiasi patarimų ir konsultacijų. Hunterio interesas suprantamas, nes jo dar laukia teismas dėl mokesčių slėpimo, gali iškilti ir daugiau problemų dėl įtartinų finansinių ryšių su Rusijos, Ukrainos, Rumunijos oligarchais ir pinigais, gautais iš Kinijos komunistų partijos valdomų įmonių. Taigi, viltis prezidento poste išlaikyti tėvą jam taip pat teikia vilčių dėl šviesesnės asmeninės ateities. Tik stebina kitas dalykas: kokius vertingus patarimus prezidentui galėjo duoti jo sūnus narkomanas, pagarsėjęs ne kažkokiais vadybos sugebėjimais, o besaikiu lėbavimu ir laiko leidimu su prostitutėmis. O dėl blogo pasirodymo debatuose Bidenų šeima apkaltino patarėjus ir personalą, kurie „blogai parengė prezidentą debatams“.

Didėjant spaudimui trauktis Bidenas sušaukė demokratų partijos valdomų valstijų gubernatorių susirinkimą, kuriame pareiškė, kad jam tereikia tik daugiau miegoti ir dirbti mažiau valandų, ypač įskaitant renginių po 20 val. apribojimą. Po to, kai Havajų gubernatorius J. Greenas, gydytojas, uždavė Bidenui klausimų apie jo sveikatos būklę, Bidenas atsakė, kad jo sveikata šiaip gera, „yra tik problemų su smegenimis“. Kai kurie gubernatoriai tą frazę palaikė pokštu, tačiau kai kurie tai priėmė rimtai ir buvo suglumę. Ironiška tai, kad Bidenui jau seniai prisegta „miegančio Džo“ (Sleepy Joe) pravardė. Šią pravardę dar 2019 m. sugalvojo ironijos meistras ir sarkazmo virtuozas Trumpas po serijos vaizdo įrašų, kuriuose Bidenas atrodo miegantis per svarbius susitikimus ir renginius. 2019 metais, rinkimų kampanijos pačioje pradžioje tuometinis prezidentas Trumpas parašė Twitteryje: „Sveikas atvykęs į varžybas, miegantis Džo“. Be to, dar pridūrė, kad „Bidenas nežino, kur yra ir ką daro, nes jis miega“.