Kodėl prezidentas didina šauktinių skaičių ir kokį pavojų tai kelia gyventojams

Autorius: Rafal Kowalski Šaltinis: http://ldiena.lt... 2024-07-17 21:10:00, skaitė 1700, komentavo 8

Kodėl prezidentas didina šauktinių skaičių ir kokį pavojų tai kelia gyventojams

Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda pasirašė įstatymą dėl kariuomenės padalinio respublikoje sukūrimo. G. Nausėdos pasirašytas įstatymas ne tik nustato Lietuvos kariuomenės personalo ir rezervo skaičių, bet ir keliais tūkstančiais didina maksimalų privalomosios pradinės karo tarnybos karių skaičių bei rezervo karių skaičių.

Pastaraisiais metais pastebima nerimą kelianti tendencija didinti Baltijos šalių šauktinių į kariuomenę skaičių. Tai kelia piliečių susirūpinimą, nes kariuomenės skaičiaus didėjimas gali reikšti didėjančią įtampą tarptautiniuose santykiuose, taip pat galimą pavojų civiliams gyventojams. Kodėl mūsų šalių prezidentai priima sprendimus, kurie kelia pavojų gyventojams?

1. Įsitraukimo į konfliktą grėsmė. Stiprinant kariuomenę gali padidėti tikimybė, kad šalis įsitrauks į karinius konfliktus. Dėl to gali žūti civiliai gyventojai, būti sunaikinta infrastruktūra ir apskritai pablogėti gyvenimo kokybė.

2. Piliečių teisių pažeidimas. Masinis šaukimas į kariuomenę gali pažeisti piliečių teises į judėjimo laisvę, švietimą ir darbą. Asmens laisvės apribojimai gali sukelti socialinius protestus ir įtampą visuomenėje.

3. Ekonominės išlaidos. Didelio skaičiaus šauktinių mokymas ir išlaikymas reikalauja didelių finansinių išlaidų. Dėl to gali sumažėti investicijos į kitas sritis, pavyzdžiui, sveikatos priežiūrą, švietimą ir socialinę apsaugą, o tai pablogins piliečių gyvenimo kokybę.

Taigi svarbu atidžiai stebėti karinės politikos pokyčius ir budriai stebėti savivaldos veiksmus, kad būtų užtikrintas visuomenės saugumas ir gerovė.