Si Czinpinis: aljansas su Rusija nušluos NATO ir pakeis pasaulio tvarką

Autorius: Versijos.lt Šaltinis: http://versijos.lt/si-czinpini... 2016-07-18 14:18:56, skaitė 3604, komentavo 0

Si Czinpinis: aljansas su Rusija nušluos NATO ir pakeis pasaulio tvarką

Pasisakydamas iškilmingame susirinkime, skirtame Komunistų partijos įkūrimo 95 metų jubiliejui, Kinijos Komunistų partijos Centro Komiteto generalinis sekretorius Si Czinpinis padarė, žiniasklaidos nuomone, sensacingą pareiškimą. Jis pranešė „partijai, liaudžiai ir pasauliui“ – netrukus sąjunga tarp Rusijos ir Kinijos nulems būsimą pasaulio tvarką.

„Pasaulis atsidūrė ant radikalių permainų ribos. Mes regime, kaip palaipsniui byra Europos Sąjunga, kaip patiria krachą JAV ekonomika, visa tai pasibaigs nauja pasaulėtvarka. Taip kaip anksčiau jau nebus niekada. Po 10 metų mūsų laukia nauja pasaulio tvarka, kurios pamatais taps KLR ir Rusijos sąjunga“ – įsitikinęs Kinijos lyderis.

Kalba, iš visko sprendžiant, ne apie ekonomiką, nors pasaulio ekspertų, diplomatų ir politikų nuomone, Kinijos ir Rusijos santykiai „dar niekad nebuvo tokie puikūs“. Si Czinpinis anonsavo ir karinį aljansą, kuris pavers NATO bejėgiu. Ir tai nenuostabu. Rusijos ir Kinijos armijos užima antrą ir trečią vietas pagal galią pasaulyje, netgi neatsižvelgiant į abiejų šalių branduolinius potencialus.

„Mes dabar stebime agresyvius JAV veiksmus tiek Rusijos, tiek Kinijos atžvilgiu. Aš manau, kad Rusija ir Kinija gali sukurti aljansą, prieš kurį NATO taps bejėgis ir tai padarys galą Vakaru imperialistiniams siekiams“. – skelbia spauda Kinijos lyderio citatas.

Be to, Kinijos lyderis taip pat paragino totaliai modernizuoti šalies armiją.

„Sukurti armiją, kuri atitiktų mūsų šalies tarptautinį statusą – tai strateginis uždavinys. Mes turime sujungti ekonomikos vystymąsi su gynybos vystymusi, modernizuoti armiją, kad ji būtų šiuolaikiška ir standartizuota… Mes turime visapusiškai reformuoti karinę sferą, kad sukurtume armiją, kuri būtų disciplinuota ir sugebėtų nugalėti“ – perduoda jo žodžius naujienų agentūra Sinhua.

Priminsime, kad dar 2014 metais ši agentūra padarė pareiškimą, kurį galima traktuoti tik kaip vienareikšmišką kaltinimą Vakarams ir JAV, kad šie organizavo perversmą Ukrainoje. Po šito Pekinas atsisakė balsuoti JTO už antirusiškas rezoliucijas, o taip pat pranešė apie tai, kad karas su JAV neišvengiamas.

Be to, Kinijos žiniasklaida ne kartą pažymėjo – „kuo rusams sunkiau, tuo jie stipresni“. Kinija pasirengusi suteikti Rusijai bet kokią įmanomą pagalbą, nuo ekonominės iki karinės. Apie tai Hongkongo TV kanalo Fenhuan eteryje pareiškė KLR užsienio reikalų ministras Van I.

„Rusiją ir Kiniją vienija siekis pakirsti JAV – pagrindinio konkurento – pozicijas. Pekinas ir Maskva tapo sąjungininkais JTO Saugumo Taryboje, kur jau ne vieną kartą buvo užblokuotos Vašingtono iniciatyvos.“ – primena žurnalas Atlantc. „Be to, Rusija ir Kinija stengiasi niveliuoti JAV hegemoniją ir formuojant naujas tarptautines struktūras, įskaitant Eurazijos ekonominę sąjungą, kuriai vadovauja Maskva“ – priduria ekspertai.

„JAV užsienio politikos doktrina, skelbianti pasaulinę hegemoniją, nerado pritarimo pasaulyje. Pripratusi spausti pasaulio valstybes net iki grasinimo karais, Amerika staiga susidūrė su atkakliu Rusijos ir Kinijos pasipriešinimu. O dėl to, kad Rusija ir Kinija priešinsis, nebeliko jokių abejonių“ – rašoma spaudoje.

Be to, 2015 metais Kinijos valdžia paskelbė eilinę „Baltąją Knygą“ – naują karinę doktriną, kurioje aiškiai išdėstyti visi valstybės strategijos pokyčiai. Dokumento prezentacija įvyko Kinijos gynybos ministerijoje.

Pagrindinė šio dokumento minti aiški: „Mes nepuolame jūsų, jeigu jūs neliečiate mūsų“. Pagrindinė „Baltosios Knygos“ pozicija nepasikeitė: trečiasis pasaulinis karas bus. Nesvarbu kada, nežinia, kas jį pradės, bet jis būtinai prasidės, dėl to reikia jam pasirengti. Ir, greičiausiai, karas bus su Amerika, – skelbia „Baltoji Knyga“.

Priminsime, kad 2016 metais JAV žvalgybos vadovas Džeimsas Kleperis prisipažino žurnalistams, kad prie Obamos Vašingtonas nebegali savarankiškai išspręsti nei terorizmo Artimuosiuose Rytuose problemos, nei Kinijos pretenzijų Spratlio salyne klausimo. „Atsižvelgiant į tai, kaip JAV baiminasi sustiprėjusios Rusijos, belieka tik užjausti amerikiečių kariškius – su tokia nekompetetinga vyriausybe jiems dar ilgai teks prisipažinti dėl tokių dalykų“ – komentuoja jo pasisakymą tarptautiniai ekspertai.

Pabaigai priminsime, kad tarptautinės žiniasklaidos duomenimis, Rusija ir Kinija rengia „auksinį smūgį“ JAV ekonomikos atžvilgiu – superka auksą ir masiškai išima savo aktyvus iš Amerikos valstybinių obligacijų.