Beždžionių raupai jau atvežti į Švediją

Autorius: Algimantas Lebionka Šaltinis: http://lebionka.blogspot.com/2... 2024-08-16 22:35:00, skaitė 1764, komentavo 19

Beždžionių raupai jau atvežti į Švediją

Pasaulio sveikatos organizacija ketvirtadienį patvirtino, kad Švedijoje užsikrėsta nauja mpox viruso atmaina, ir susiejo ją su augančiu protrūkiu Afrikoje. Šis atvejis buvo pirmas įrodymas, kad virusas išplito už žemyno ribų, praėjus dienai po to, kai PSO dėl ligos plitimo paskelbė pasaulinę nepaprastąją padėtį sveikatos srityje.

Švedijos sveikatos apsaugos pareigūnai spaudos konferencijoje pranešė, kad vyras mpox Ib tipo virusu užsikrėtė būdamas Afrikoje ir šiuo metu yra gydomas.

„Atsiradus atvejui Europos žemyne, mpox virusas gali sparčiai plisti tarptautiniu mastu“, - sakė visuomenės sveikatos specialistas, Džordžtauno universiteto Vašingtone profesorius Lorensas Gostinas (Lawrence Gostin). - Atvejis Švedijoje greičiausiai reiškia dešimtis nenustatytų atvejų Europoje“.

Tuo tarpu Pakistanas penktadienį pranešė apie tris mpox virusu užsikrėtusius pacientus.

Virusinė infekcija pacientams buvo nustatyta atvykus iš Jungtinių Arabų Emyratų, pranešė šiaurinės Chaiber Pachtunchvos provincijos sveikatos departamentas.

Anksčiau Pakistane jau yra buvę mpox, dar vadinamų beždžionių raupais, atvejų. Tiksliai nepranešama, kokia atmaina buvo nustatyta pacientams.

Trečiadienį PSO paskelbė, kad Afrikoje kilęs ligos protrūkis yra nepaprastoji padėtis visuomenės sveikatos srityje po to, kai ligos atvejai iš Kongo Demokratinės Respublikos išplito į kaimynines šalis.

Pasaulio sveikatos organizacija antrą kartą per du metus paskelbė, kad mpox - virusinės infekcijos, plintančios per glaudų kontaktą, - protrūkis yra nepaprastoji padėtis pasaulinės sveikatos apsaugos srityje. 

Mpox - tai virusinė infekcija, sukelianti į gripą panašius simptomus ir pūlingus pažeidimus, ir nors paprastai ji būna lengva, gali sukelti mirtį. Didesnė komplikacijų rizika kyla vaikams, nėščioms moterims ir žmonėms, kurių imuninė sistema nusilpusi, pavyzdžiui, sergantiems ŽIV.

AVvXsEhp5v9Jt9PYNxU9w1KMS2SMtj9h7wL0pPDXylb9ZwSR_AIEqH3T8Wd3ehf3GSPOj6_vZDr8HWwtBydLYC_lR__WmOD3_QiywPYxfjArzVWkR_4_B2no4_vH1U6LYli4eXkNfJAD1Ey2o9YfyEsQwI4E7RkFxpB030yVsX2I7fW96LoT1DJnh5olWgSZwil_

LRT rašoma, kad nuo 2022 metų Europoje buvo fiksuojami tik II tipo b raupai. Iš viso registruota virš 22 tūkstančių pacientų. Lietuvoje – 5 atvejai. B raupų tipo klinikinė eiga yra sudėtingesnė, ūmesnė. Mirštamumas nuo antrojo beždžionių raupų tipo siekia vos 0,1 proc., o nuo pirmojo tipo – net 10 proc.

„Tarptautinio masto ekstremalioji situacija visuomenės sveikatos srityje“ (angl. PHEIC) yra aukščiausia PSO perspėjimo forma. Jis skelbiamas, kai ligos plinta naujais ar neįprastais būdais, ir juo siekiama sutelkti tarptautinį bendradarbiavimą ir finansavimą ligos protrūkiui įveikti.

Prieš dvejus metus PSO paskelbė, kad mpox yra nepaprastoji padėtis, kai pasaulyje pradėjo plisti ligos forma, IIb klodas, daugiausia tarp vyrų, turinčių lytinių santykių su vyrais.

Šis protrūkis buvo suvaldytas po to, kai daugelyje šalių buvo pakeista elgsena, imtasi saugių lytinių santykių ir paskiepyta vakcinomis, kurios padėjo apsisaugoti rizikos grupei priklausantiems žmonėms.

Dabartinis protrūkis, pats didžiausias Kongo istorijoje, nuo 2023 m. sausio mėn. užfiksuota 27 000 atvejų ir daugiau kaip 1 100 mirčių, daugiausia tarp vaikų.

Šiuo metu Konge plinta dvi mpox atmainos - endeminė viruso forma, vadinamoji „clade I“, ir nauja atmaina, vadinamoji „clade Ib“ (terminas „clade“ reiškia viruso formą).

Mirtingumo rodikliai yra skirtingi ir labai priklauso nuo sveikatos priežiūros paslaugų, prieinamų labiausiai sergantiems pacientams. Konge šio protrūkio metu tiek I, tiek Ib kamieno atveju mirštamumo rodiklis buvo apie 4 proc. Visame pasaulyje išplitusi II klaida buvo daug mažiau mirtinga.