Raginama rugpjūčio 18 d. paminėti – K. Škirpos mirties metines

Autorius: Alkas.lt Šaltinis: https://alkas.lt/2024/08/17/ru... 2024-08-18 14:57:00, skaitė 1213, komentavo 5

Raginama rugpjūčio 18 d. paminėti  – K. Škirpos mirties metines

Rugpjūčio 18 d. sukanka 45 metai nuo Lietuvos laisvės kovų dalyvio, pirmojo kariuomenės savanorio ir Birželio sukilimo rengėjo Kazio Škirpos mirties.

Ta proga Nacionalinis susivienijimas (NS) visus neabejingus rezistencijos ir konkrečiai K. Škirpos atminimui tautiečius pakvietė šią mirties metinių sukaktį pažymėti pačių pasirinktu laiku ir būdu sunaikintos Kazio Škirpos atminimo lentos vietoje Vilniuje Vasario 16-osios g. 1.

„Sukakties dieną, 10.30 val. bus aukojamos šventos Mišios už Kazį Škirpą šv. Ignoto bažnyčioje Vilniuje, o 12 valandą atminimo lentos vietoje (Vasario 16-osios g. 1) režisierius Gaudentas Aukštikalnis skaitys oficialios, Lietuvos valstybėje už istorinius-teisinius vertinimus atsakingos institucijos – Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimų centro – parengtos išvados apie Kazį Škirpą ištraukas ir kitus liudijimus apie šios istorinės asmenybės pažiūras ir darbus“, – rašaoma  NS pranešime.

Primename, kad birželio 21 d., 1941 m. sukilimo išvakarėse, Nacionalinio susivienijimo iniciatyva Vilniuje ant dabartinio Apeliacinio teismo rūmų sienos buvo pakabinta atminimo lenta skirta pulkininko, Lietuvių aktyvistų fronto (LAF) įkūrėjo K. Škirpos atminimui pgerbti.

Praėjus keletui dienų, birželio 23 d., Vilniaus miesto savivaldybės įmonės „Grinda“ darbuotojai kartu su policijos pareigūnų pagalba lentą sudaužė ir nuplėšė. Pulkininko atminimo stojo ginti kelios dešimtys protestuotojų, policininkai prieš juos panaudojo jėgą ir sulaikė tris asmenis.

Birželio 23 d. Vilniaus miesto savivaldybė, pasitelkusi policiją, išniekino pulkininko Kazio Škirpos atminimą

Dar po poros dienų, birželio 25 d. Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimų centras (LGGRTC) paskelbė naujausią oficialią išvada apie Kazį Škirpą kurioje paneigiami jam metami kaltinimai antisemitizmu ir kolobaravimu su naciais.Ši išvada buvo  pateikta vadinamajai Desovietizacijos komisijai. Ją parengė Alfredas Rukšėnas, pasirašė dr. Arūnas Bubnys – du rimčiausi nacistinės okupacijos laikotarpio tyrinėtojai.