Suomijoje uždraustos "landsberginės" mokyklos

Autorius: Algimantas Lebionka Šaltinis: http://lebionka.blogspot.com/2... 2024-08-19 05:56:00, skaitė 1802, komentavo 3

Suomijoje uždraustos

Šį mėnesį Lietuvą šokiravo įslaptintas daugiamilijoninis landsbergių pirkinys saloje, netoli Atėnų. Žemiau pateikiu kelis video siužetus šia tema. 

Landsbergių pabėgimas į Graikiją dvelkia kriminalu. Seimo narė dr. Agnė Širinskienė

https://www.youtube.com/watch?v=eRHNu69gwq0

A.Orlausko laidoje "Iš kiemo pusės" Nr.598

https://www.youtube.com/watch?v=tjm1mRv2lEs&t=106s

Organiškai mokyklinės landsberginės korupcijos paveikslą šiandien papildė straipsnis "Respublikoje" "Landsbergių verslas vis labiau proteguojamas: Seimo opozicijos atstovai įtaria, kad net teisės aktai prie jo derinami".

AVvXsEivAt3qbj4pBCbU24LWOB0xinOc6ww3Rd87yaWS2fqkgLwdk1YLWFKMCebPKCaa8MFm9Ma2DcvYw80TCDbYTCVE1q7b_1PuWJrVZ5CRWZvFmrWGX2XeRZUEb3Vn2pq8PUNXO1EiCjjzmreG3BCq-UqYJn67sXVvdYcoMIbxUqul93LPhV0DQrUXB4WTezJ7

Alternatyva mokamai landsberginei mokyklų sistemai yra nemokama Suomijos mokyklų sistema

• Suomijoje absoliučią daugumą sudaro tik valstybinės mokyklos, kuriose mokslas visiems mokiniams yra nemokamas. Yra net specialus įstatymas, draudžiantis imti mokestį už mokslą.

Tačiau privačių mokyklų yra ir jos skiriasi tik tuo, kad siūlo kitokią ugdymo programą nei valstybinė arba moko vaikus užsienio kalba. Norėčiau dar kartą pabrėžti, kad privačios mokyklos neima mokesčio už mokslą.

• Nepaisant to, kad mokiniai pradeda lankyti mokyklą sulaukę 7 metų, kiekvienas vaikas, sulaukęs 6 metų, privalo lankyti metus trunkantį parengiamąjį ugdymą. Per vienerius metus vaikai mokomi suomių arba švedų kalbos pagrindų, gamtos istorijos ir matematikos pagrindų. Tačiau už tokį parengiamąjį kursą reikia mokėti, tačiau kaina priklauso nuo šeimos turtinės padėties.

Privalomasis mokymas trunka nuo 1 iki 9 klasės ir apima du lygius - žemesnįjį ir aukštesnįjį.

Žemesnysis lygis iš esmės yra pradinis mokymas nuo 1 iki 6 klasės.

Aukštesnysis lygis yra vidurinė mokykla nuo 7 iki 9 klasės.

Baigę 9 klases, mokiniai gali tęsti mokslus 10 klasėje gimnazijoje arba eiti dirbti. Štai ir viskas! 

• Pagrindinis suomių švietimo principas - absoliuti lygybė visur ir visada!

Įspūdingas suomių švietimo aspektas yra tas, kad jo sėkmė tolygiai pasiskirsčiusi tarp mokyklų. Suomijoje nėra mokyklų gabiems vaikams. Suomijoje nėra didelio skirtumo, kur vaikas eina į mokyklą - Laplandijos užkampyje ar Helsinkio centre.

• Be mokytojų, mokykloje visada yra slaugytojas, mokyklos kuratorius, psichologas, odontologas. Kiekvienas mokytojas turi magistro laipsnį.

Mokytojai patys planuoja savo pamokas. Mokytojo darbas yra labai prestižinis ir gana gerai apmokamas, nors atlyginimas vis dar mažesnis, palyginti, pavyzdžiui, su mokytojais JAV. Sutartis su kiekvienu mokytoju sudaroma tik metams, o pratęsti ją galima tik esant dideliam mokytojo darbingumui.

Kiekvienai mokyklai priskiriama gyvenamoji teritorija. Jei atstumas nuo mokyklos iki mokinio gyvenamosios vietos yra didesnis nei 5 kilometrai, suteikiamas mokyklinis autobusas.

Mokslo metai trunka 190 dienų ir prasideda ne įprastai rugsėjo mėnesį, o rugpjūčio mėnesį.

Mokiniai turi daug atostogų - rudens, Kalėdų, žiemos, Velykų ir vasaros.

Mokykla kiekvieną mokinį aprūpina absoliučiai viskuo - vadovėliais, kanceliarinėmis prekėmis, daiktais kūrybiniams darbams.

Mokymasis vyksta 5 dienas per savaitę, pamokos prasideda 8 arba 9 val. ryto, tai nustato pati mokykla.

• Vidutiniškai kiekvienoje klasėje mokosi apie 15-20 mokinių.

• Pietūs mokykloje vyksta per didžiąją pertrauką švediško stalo principu.