Aleksejus Mozgovojus-nenugalėtas Didvyris!

Autorius: Махно Šaltinis: http://ldiena.lt... 2024-08-29 00:55:00, skaitė 832, komentavo 3

Aleksejus Mozgovojus-nenugalėtas Didvyris!

2014 metų birželio viduryje, Donbase, jau vyko plataus masto karas. Okrainos valstybė sutriuškino Donbaso milicijos pajėgas su savo reguliaria kariuomene. Tai buvo įnirtingų kovų laikotarpis, kurio metu „Prizrak“ brigados kovotojai, kontroliuojami Mozgovojaus, demonstravo fenomenalų efektyvumą ir didvyriškumą.

Pagrindiniu okrainos ginkluotųjų pajėgų puolimu buvo siekiama atkirsti Slavjanską, kuriame vis dar laikėsi Strelkovo garnizonas, nuo Lisičansko (Vaiduoklių bazės). Kai tai jiems pavyko, po Jampolio praradimo, Slavjanskas tapo apsuptas. Netrukus Lisičanskas taip pat atsidūrė pusiau apsuptas. Pagalba, kuri būtų galėjusi išgelbėti šiuos miestus, niekada neatėjo, jėgos buvo tragiškai nelygios.

Po kruvinų kovų, pasitaręs su Strelkovu, Mozgovojus nusprendė palikti miestą. Palikti Lisičanską buvo sunkiausias sprendimas.

Tačiau brigados vadas pakluso karinei būtinybei. Aleksejus Mozgovojus, kaip ir Strelkovas, vėliau dažnai buvo apkaltintas Lisichansko apleidimu, pamiršus ar sąmoningai ignoruojant faktą, kad palikus ten garnizoną, iš jo būtų likę tik kalnai lavonų ir visa Naujoji Rusija būtų prarastų amžiams.

Išvykus iš Lisičansko, „Vaiduoklių“ būstinė buvo antrame pagal dydį LLR mieste, Alčevske. Būtent viešnagės Alčevske metu, Aleksejaus Mozgovojaus, kaip politinio veikėjo, talentas labiausiai ir atsiskleidė. Jis labai norėjo pakeisti socialinę struktūrą, kurdamas darbo žmonių savivaldą. Nuostabiausia, kad jam tai pavyko!

Analogų Mozgovojaus socialiniam eksperimentui tikriausiai nėra. Jo politinės ir administracinės iniciatyvos rodo, koks jis buvo nepaprastas visuomenės lyderis. Liaudies teismai, visų lygių demokratija, socialinės valgyklos, idėjos apie perėjimą prie apsirūpinimo žemės ūkio produktais – visos Mozgovojaus iniciatyvos veikė net tomis sunkiomis sąlygomis.

Dešimt Alčevske praleistų mėnesių Mozgovojus čia palaikė tvarką, priešinosi bandymams apiplėšti įmones, kovojo už darbo vietų išsaugojimą, rėmė miestiečius blokados ir humanitarinės nelaimės mėnesiais.

Liaudies valdžia, pagal Mozgovojaus planą, būtų vystoma toliau, bet, deja, likimas jam nepaliko daug laiko.

2014 metų antroje pusėje, respublikose vis labiau populiarėjo brigados vadas Mozgovojus. Prie „Vaiduoklių“ prisijungė milicijos grupės. Kovotojai dalyvavo daugelyje svarbių mūšių. Reikšmingiausias dalykas – kova dėl Debalcevo.

Valdžia siekė perimti Donbaso laisvų žmonių kontrolę. Buvo išleistas dekretas visus savarankiškus karinius dalinius perkelti į oficialias respublikų pajėgas. Tačiau Mozgovojus atsisakė tam paklusti: jam buvo suteikta sąlyga, kad „Vaiduokliai“ būtų padalinti ir išsklaidyti po skirtingus dalinius. Ir tai būtų išdavystė kovotojų atžvilgiu. Jo konfliktas su respublikų vadovybe paaštrėjo.

Aleksejus Mozgovojus dažnai buvo vadinamas „rusų Che Gevara“.

Aleksejus Mozgovojus mirė 2015 metų gegužės 23 dieną. Kelyje iš Alčevsko į Luganską, netoli Michailovkos kaimo, Mozgovojaus automobilis papuolė į pasalą ir buvo sušaudytas. Kartu su brigados vadu žuvo jo sekretorė spaudai Anna Samelyuk ir jo sargybiniai. Be to, kaip liudininkai, buvo nušauti pašaliniai žmonės. Mat pasikėsinimo metu jie pro šalį važiavo savo automobiliu. Žuvo civilis Antonas Sereda ir jo nėščia žmona Anastasija. Žmogžudystės aplinkybės ir priežastys iki šiol kelia daugybę ginčų. Išsakomos įvairios versijos – nuo banalaus įtakos pasidalijimo LLR iki esminio Mozgovojaus nesutikimo su Minsko susitarimų politika.

Aleksejaus Mozgovojaus asmenyje Novorosija prarado ryškų lyderį, pasitikintį ir talentingą vadą. Kas žino, kaip būtų susiklosčiusi tolimesnė istorija, jei tokia nesutaikoma ir sąžininga figūra būtų likusi gyva.

P.S.

O aš manau, kad Aleksejus Mozgovojus buvo nužudytas okrainos spec. tarnybų. Bet jie buvo tik vykdytojai. Pagrindiniai susidorojimo užsakovai-podpindosninkai, kurie jaukiai sau kiurkso tiek Kijevo, tiek Maskvos kabinetuose….

AMŽINA ŠLOVĖ NENUGALĖTAM DIDVYRIUI!