A. Valotka. Dar apie valstybinės kalbos įstatymą

Autorius: Alkas.lt Šaltinis: https://alkas.lt/2024/09/14/a-... 2024-09-14 15:13:00, skaitė 248, komentavo 1

A. Valotka. Dar apie valstybinės kalbos įstatymą

Rugsėjo 12 d, Rasos Tapinienės vestoje laidoje „Svarbi valanda” buvo keičiamasi nuomonėmis apie valstybinės kalbos įstatymo pakeitimą. Ačiū Rasa Tapinienė už domėjimąsi lietuvių kalbos reikalais, ačiū ir Dalia Asanavičiūtė už įstatymo projekto iniciatyvą.

Tačiau negaliu susilaikyti nuo kelių pastabų apie mintis, kurias laidoje išsakė teisingumo ministrė Evelina Dobrovolska (Ewelina Dobrowolska):

Autoriaus feisbuko paskyros įrašo nuotr.

Autoriaus feisbuko paskyros įrašo nuotr.

1. „Reikalavimas aptarnauti lietuvių kalba, kuri yra valstybinė kalba, yra jau dabar įstatyme“.

TIKROVĖ: 1995 metais priimtas įstatymas numato atsakomybę vadovams, bet įmonės vadovas gali reikalauti kalbos mokėjimo tik iš savo darbuotojo, o ne iš asmens, dirbančio pagal verslo liudijimą ar pažymą.

Jeigu teisingumo ministrės nuomonė kitokia ir Kalbos inspekcija jau dabar gali reikalauti atsakomybės iš lietuviškai nekalbančių pavežėjų, Kalbos inspekcija laukia oficialios Teisingumo ministerijos pozicijos šiuo klausimu.

2. „Atvykęs Estijos pilietis į Kaziuko mugę privalės mokėti valstybinę kalbą“

TIKROVĖ: Kalbos inspekcija netikrina, kaip kalbama panašiuose renginiuose, pavyzdžiui, „Tautų mugėje“. Nereikia visko ir visur kontroliuoti, nesame totalitarinė valstybė. Bet jeigu Evelina Dobrovolska mano, kad Kalbos inspekcija turi tikrinti lenkų tautinės mažumos renginius („nes įstatymas aiškiai nurodo, kad privalai tikrinti“) ir juose uždrausti lenkiškus užrašus (ko Inspekcija iki šiol nedarė), prašau ministrės šią nuomonę pareikšti raštu, kad neliktų kreivų interpretacijų.

Neaiškus ir ministrės pasažas apie vyšyvankomis prekiaujantį statybininką, suprask, ne pagrindiniame darbe dirbantis asmuo galės neaptarnauti lietuviškai. Daug pavežėjų, manyčiau, dažnai turi dar ir kitą darbą. Ar tai reiškia E. Dobrovolskos poziciją, kad šie asmenys gali nemokėti valstybinės kalbos ir vis dar turėsime taikytis su rusų kalbos invazija?

3. „Inspekcija su savo resursais negalės patikrinti kiekvienos individualios veiklos“.

Visų tikrinti ir nereikia, nes dauguma Lietuvos piliečių laikosi įstatymų. Bet Evelinos Dobrovolskos susirūpinimas dėl Kalbos inspekcijos pajėgumų yra gryniausia veidmainystė, nes ir ankstesnėje, ir dabartinėje „Laisvės partijos“ programoje numatyta likviduoti Kalbos inspekciją, kuri, pasak gerbiamos ministrės Evelinos Dobrovolskos, yra „vienintelė institucija, kuri gali prižiūrėti įstatymo vykdymą“. Kad Lietuvoje neliktų nė vienos institucijos, ginančios mūsų piliečių kalbines teises.

Autorius yra Valstybinės kalbos inspekcijos viršininkas