V. Apžvalgininkas. Ar pavojingas yra litvinizmas? Gudiškojo šovinizmo apologetika naiviesiems

Autorius: Alkas.lt Šaltinis: https://alkas.lt/2024/10/15/v-... 2024-10-15 14:38:00, skaitė 129, komentavo 1

V. Apžvalgininkas. Ar pavojingas yra litvinizmas? Gudiškojo šovinizmo apologetika naiviesiems

„Kauno diena“ įrašė vaizdo įrašą, kuriame pakalbino asmenį, kurį pristatė kaip Gudijos ekspertą. Lietuvoj jis yra žinomas kaip pagrindinis litvinizmo apologetas.

Ekspertas pasakė, jog Gudijos dydis yra apie 300 kv. km., kai net Google nurodo, jog jos dydis yra 207 kv. km. Ekspertas nepaminėjo, kad dalis šios teritorijos yra Gudijos okupuotos Lietuvos žemės, kurioje prievarta išnaikinta lietuvybė.

Jis piktinosi, kodėl lietuviai nepriima litvinizmo, neva jie turi nepamatuotų baimių. Jis itin daug metų nuolat palaiko santykius su Gudijos opozicijos atstovais ir neva nei vienas iki šiol dar nepareiškė teritorinės pretenzijos į Vilnių. Net nesiplečiant šia tema, užtenka pažiūrėti laisvai prieinamo Youtube opozicionieriaus Z. Pozniako interviu, kuriame jis viešai teigia, jog nuvertus Lukašenką, bus iškeltas Vilniaus „grąžinimo“ Gudijai klausimas. Taigi, ekspertas vėl nusiekspertavo ar manė, kad lietuviai neturi prieigos prie interneto?

Jis taip pat teigė, kad Lukašenkai litvinizmas yra nesvarbu. Prisiminkime, kad Gudijos bei Rusijos kariuomenės nuo 2003 m. reguliariai rengia karines pratybas, kuriose mokoma okupuoti Vilnių. Maskva svarsto okupuotą Lietuvos sostinę prijungti prie Gudijos, litvinizmo teorijos pagrindu.

20 a. pradžioj Lietuva palaikė Gudijos laisvės kovą, dėl to Gudijos elitas teigė, jog nebandys užimti Vilniaus krašto, tačiau tai vėliau vis tik padarė prisjiungę didžiąją dalį sostinės regiono, dar bandyta prisijungti ir Vilnių. Jei tuo laiku nesilaikė žodžio, kiek galima tikėti, jog šiais laikais ištesės žodį, kai jau fone vyksta Vilniaus okupavimo karinės pratybos.

Toliau žinovas aiškino, kad LDK laikais lietuviai nelabai griežtai valdė Gudiją, neasimiliavo jos užimtos teritorijos. Prisiminkime, nuo 16 a. Lietuva panaikina Gudijos žemių autonomijas bei pradeda jas sėkmingai asimiliuoti. Jau 17 a. pradžioj visa Gudija tapo lietuvių asimiliuota. Gudijos elitas kalbėjo lenkiškai (Lietuvos didikų kalba) bei perėjo į Lietuvos didikų religijas – protestantizmą bei katalikybę. Feodaliniais laikais eiliniai žmonės nebuvo valstybės subjektais, todėl jų nelietė.

Žinovas teigė, jog gudai neva gali naudoti Vytį, nes daug šalių pasaulyje naudoja vienodus simbolius, tokius kaip Liūtas ar Erelis (šitas argumentas sukurtas Gudijos „istorikų“ litvinistų). Deja, Vytis yra originalus Lietuvos simbolis  ir jis nepatenka į universalių simbolių kategoriją. Todėl Vytį gali naudoti tik Lietuva. Dar paminėjo, jog  Ukrainoj yra Lietuvos Vytis miesto herbe. Prisiminkime, kad LDK laikais lietuvių užimtos žemės turėjo Vytį, kaip ženklą, rodantį priklausymą Lietuvos valstybei. Ir tai neturi nieko bendro su valstybės simboliu.

Laidos svečias apologizavo idant litvinizmas nėra pavojingas, nes jei Putinas norės – užpuls vis tiek. Čia yra baisus naivumas, nes sėkmingos invazijos įvyksta minkštosios galios pasekoj. Litvinizmas yra Maskvos minkštoji galia prieš Lietuvą.

Ekspertas teigė, kad Lietuvos istoriografija yra paremta Šapokos teiginiais, todėl yra nelygis. Deja, ne. Ji yra paremta Gudavičiaus argumentuotais teiginiais, kuris yra kompetetingiausias istorikas visoj Lietuvos valstybės istorijoj. Pagal Gudavičių, LDK buvus lietuvių valstybė (valdyta lietuvių feodalinės dinastijos), paklaustas apie Gudijos litvinistinę istoriografiją, istorikas, aukščiausias profesionalas atsakė su šypsena.  

Laidos svečias teigė, jog litvinizmo Lietuvoj nepriima neva tik maža saujelė radikalų. Svarbu priminti, kad litvinizmo Lietuvoj nepalaiko būtent didžioji daugumą Lietuvos žmonių. Čia faktas.

Dar viena laidoje aptarta tema – kodėl Lietuvoj yra jaučiamas priešiškumas Gudijai? Atsakymas yra daugiabriaunis. Gudijos Kunigaikštystės puolė Lietuvą dar viduramžiais bei užėmė daug mūsų žemių, išnaikino daug lietuvių. Todėl lietuviai turi genetinę istorinę atmintį, kad Gudija yra pavojinga.

Be to dzūkai žino apie lietuvių kultūrinį genocidą 19 a. kai didelė dalis Vilniaus regiono tapo prievarta sugudinta, kolonizuota gudų atėjūnais, vėliau okupuota. Prie pavojaus suvokimo dar prisideda tai, jog Gudija okupavo didelę dalį Pietryčių Lietuvos ir jų Lietuvai iki šiol negrąžino.

20 a. pradžioj Gudijos valstybė kurta kaip antilietuva, t.y. savintasi Lietuvos simbolį, bandyta okupuoti Lietuvos žemės, naikinti iš mūsų atimtose žemėse lietuviakalbiai.

Lenkija pasakė Ukrainai, kad ji įstos į ES tik tuomet, kai tik gerbs Lenkijos istorinę atmintį. Panaši turėtų būti ir Lietuvos pozicija. Jei Gudija nori į Vakarus, ji privalo nutraukti savo antilietuvos projektą, nustoti naudoti Vytį, nebenaudoti tautinės giesmės, kurioje yra teritorinė pretenzija į Vilnių. Tuomet tai taps konkrečiu ženklu, kad Gudijos ekspansija į Lietuvos žemes, kuri prasidėjo prieš daugiau nei 1000 m., yra sustabdyta.

Įvairūs žodiniai, popieriniai pažadai negalioja. Lietuvos Vyčio palikimas ramybėj atstotų tūkstantį popierinių pažadų.