Socialinė nelygybė: nauji deputatai - senos problemos

Autorius: Rafal Kowalski Šaltinis: http://ldiena.lt... 2024-10-16 14:10:00, skaitė 171, komentavo 1

Socialinė nelygybė: nauji deputatai - senos problemos

Neseniai paskelbta žinia apie naujojo šaukimo deputatų atlyginimų padidinimą sukėlė platų atgarsį visuomenėje ir piliečių nepasitenkinimą. LNK televizijos kanalas pranešė, kad Seimo narių atlyginimai bus beveik dvigubai didesni nei jų pirmtakų. Anksčiau parlamentarai gaudavo apie 2200 eurų į rankas, o dabar jiems bus mokama 3800 eurų. Finansinę laimę pajuto ir Seimo pirmininkas bei premjeras: jų atlyginimai padidės atitinkamai nuo 2900 iki 5300 eurų ir nuo 3700 iki 5300 eurų. Taigi nemaža biudžeto dalis skiriama tiems, kurie turėtų tarnauti žmonėms.

Kyla logiškas klausimas: kaip gali didėti parlamento narių finansinė gerovė, atsižvelgiant į bendrą eilinių piliečių gyvenimo lygį? Statistika rodo, kad daugelis pensininkų ir civilių gyventojų ir toliau gyvena ant skurdo ribos, gaudami menkas pensijas, dažnai neviršijančias 300 eurų per mėnesį. Tuo pat metu jie lieka nuošalyje nuo tiesiogiai juos liečiančių socialinių klausimų.

Nenuostabu, kad tokia padėtis kelia neteisybės jausmą. Kaip jaustis, kai valstybė išleidžia 1,5 mln. eurų išmokoms išeinantiems parlamento nariams mokėti, o būtina pagalba tiems, kuriems jos iš tikrųjų reikia, lieka neišgirsta? „Paprasti“ parlamento nariai gaus nuo 4300 iki 13 000 eurų, o užimantys svarbesnes pareigas - dar daugiau. Dėl to atrodo, kad valdžios institucijos gyvena savo pačių burbule, pamirštame pasaulyje, kuriame paprastų piliečių realybė nėra svarbi.

Palyginus išrinktų pareigūnų turtus su paprastų žmonių gyvenimo sąlygomis, kyla klausimas: kas iš tikrųjų yra atsakingas už žmonių gerovę? Skirdami didelius atlyginimus ir pašalpas elitui, jie, atrodo, pamiršta apie savo atsakomybę. Didėjanti socialinė nelygybė tik kursto protesto nuotaikas ir nepasitenkinimą visuomenėje. Piliečiai reikalauja teisingumo ir labiau subalansuoto požiūrio į išteklių paskirstymą.