P. Pakarklis. Senovės vokiečių žiaurumai puolant Mažąją Lietuvą

Autorius: Alkas.lt Šaltinis: https://alkas.lt/2024/10/19/se... 2024-10-21 11:23:00, skaitė 231, komentavo 7

P. Pakarklis. Senovės vokiečių žiaurumai puolant Mažąją Lietuvą

Senovės vokiečių kariams, ėjusiems Maž. Lietuvos ir gretimų sričių gyventojų pavergti, vadovavo Vokiečių Ordinas. Šis ordinas tai vienuolių brolija, kurios svarbiausias tikslas buvo ne poteriauti, bet kariauti su pagonimis.

Vokiečių Ordinas, laiminamas bei remiamas popiežiaus ir to meto viso katalikiškojo pasaulio, ėmė pulti lietuvius, vartodamas žiauriausias priemones pavergti.

Kol kraštas buvo nenukariautas, tol svarbiausios priemonės jam pavergti buvo kardas ir ugnis. Lietuviams tada, kaip pagonims, nepripažinta teisė gyventi šiame pasauly, ir vokiškų ponų karių į juos žiūrėta taip, kaip šiandien medžiotojų yra žiūrima į laukinius žvėris.

Kaip kad šiandien medžiotojams yra smagu gaudyti bei šaudyti laukinius žvėris, taip senovėje lietuvių medžiojimas teikdavo didžiausio smagumo vokiškiems kariams ir jų svečiams didikams iš kitų Europos kraštų.

Įsidėmėtini yra pačių vokiečių autorių atsiliepimai apie kovos priemones, kurias vartojo senovės vokiečiai, nukariaudami Maž. Lietuvą ir kitas lietuviškas sritis. Vokietis dr. A. Horn rašo:

XIV-ame amžiuje klestelėjo lietuvių medžiojimo sportas. Irstančiai Europos riterijai buvo mados dalykas traukti į Prūsus, ten pergyventi kiek galima daugiau nuotykių ir daug lietuvių išžudyti. Bendrai, tai buvo ta pati patrauka, tas pats palinkimas, kuris šiandien medžiotoją siundo ant laukinių gyvulių

Vokietis Suchewirt, Algirdo laikais pats dalyvavęs lietuvių medžioklėse, sako, kad Lietuvoj žudyta, gaudyta ir deginta dėl labai kilnios Marijos ir garbingosios krikščionybės tikėjimui praplatinti. Suchewirt rašo, kad žmonės buvo išvedami kaip medžioklės šunys, buvo padegami kaimai, jog net dangus įkaisdavęs. Kas jiems skausmo darydavo, tas mums suteikdavo džiaugsmo.

Buvęs Klaipėdos Luizos gimnazijos mokytojas dr. Zweck, kalbėdamas apie kryžiuočius savo veikale „Litauen“ taip pat sako, kad „baisieji vyrai su baltais apsiaustais, kurie išgąsdino lietuvius iš taikingo ramumo, šeimininkavo krašte barbariškai“.

Povilas Pakarklis. „Trimitas“ 1936 m., nr. 10, p. 223.

Parengė Donatas Greičiūnas