Priešiškoje žiniasklaidoje rugsėjį – tariama NATO grėsmė Rusijai

Autorius: Alkas.lt Šaltinis: https://alkas.lt/2024/10/22/pr... 2024-10-22 20:44:00, skaitė 33, komentavo 2

Priešiškoje žiniasklaidoje rugsėjį – tariama NATO grėsmė Rusijai

Rugsėjo mėnesį kariuomenės analitikai aptiko 226 priešiškus informacinius atvejus nukreiptus Lietuvos ir NATO atžvilgiu, daugiau nei pusė jų – karinio pobūdžio temomis.

Rusijos ir Baltarusijos pareigūnai bei propagandistai pabrėžė paramos Ukrainai temą, siekdami sugrėsminti Lietuvos ir NATO veiksmus Ukrainos atžvilgiu, mažinti Vakarų šalių visuomenių palaikymą Ukrainai, praneša Lietuvos kariuomenė.

Priešiškos žiniasklaidos erdvėje rugsėjo mėnesį didelio dėmesio sulaukė diskusijos dėl leidimo Ukrainai naudotis ilgojo nuotolio raketomis, atakuojant į Rusijos gilumą.

Nagrinėtuose atvejuose teigiama, kad NATO yra agresyvus Aljansas, o Vakarų sprendimas leisti Ukrainai naudoti ilgojo nuotolio raketas tariamai reikštų tiesioginį NATO įsitraukimą į karą bei neišvengiamą Rusijos atsaką.

Priešiškų valstybių propagandistai nuosekliai naudodami tokią retoriką siekia įbauginti Vakarų valstybių visuomenes Trečiojo pasaulinio karo ir branduolinio konflikto galimybėmis, vaizduoti Rusiją kaip besiginančią pusę ir mažinti NATO valstybių paramą Ukrainai.

Priešiškos komunikacijos linija

Taip pat, rugsėjo pradžioje Rusijos žiniasklaidoje stebėtas siekis diskredituoti NATO prieš paskelbiant Rusijos didelio masto „OKEAN-24“ pratybų aktyviąją fazę.

Šiame kontekste buvo tęsiama nuolatos propagandistų palaikoma priešiškos komunikacijos linija, kuria siekiama vaizduoti NATO kaip agresyviai Rusijos atžvilgiu nusiteikusį Aljansą, kurio vykdomi mokymai ir Rytinio flango stiprinimas, kelia grėsmę Rusijos ir Baltarusijos saugumui.

Šios žinutės buvo nukreiptos į vidines Rusijos ir Baltarusijos auditorijas, pristatant „OKEAN-24“ pratybas kaip suprantamą veiksmą „grėsmių akivaizdoje“.

Baltijos valstybės taip pat pateko į priešiškų pranešimų lauką po to, kai Rusijos Tverės ir Murmansko regionuose buvo užfiksuotos bepiločių orlaivių atakos, dėl kurių Kremlius iš karto apkaltino NATO šalis.

Didelio įtakingumo Kremliaus kontroliuojami kanalai ir kiti priešiškos žiniasklaidos portalai ypatingai gausiai ir plačiai citavo Rusijos aviacijos generolo Sergėjaus Lipovojaus teiginį, jog rugsėjo 18 d. dronų ataka Tverės srityje galėjo būti vykdyta iš Lietuvos, Latvijos arba Estijos, šiuo komentaru siekiant pridėti paskleistai melagienai svorio informacinėje erdvėje.

Aptariamuoju laikotarpiu buvo pastebėta neretai Rusijos transliuojama priešiška žinutė, esą Lietuva pažeidinėja tarptautinius susitarimus, sudarydama kliūtis Kaliningrado tranzitui.

Ši žinutė vėl iškilo propagandos veikėjams reaguojant į rugsėjo pabaigoje Lietuvos muitinės veiksmus, konfiskuojant kamufliažinius tinklus, gabentus pašto siuntose traukinyje Kaliningradas – Maskva.

Šiame kontekste Kremliaus režimo pareigūnai reagavo agresyviai, žadėdami atsaką Lietuvai, pvz.: konfiskuojat Lietuvos konsulato Kaliningrade pastatą.