Kelios šalys pasisakė prieš „antiamerikietišką“ BRICS kursą

Autorius: Infa.lt Šaltinis: https://infa.lt/114342/kelios-... 2024-10-22 21:53:00, skaitė 50, komentavo 3

Kelios šalys pasisakė prieš „antiamerikietišką“ BRICS kursą

Indija pasisakė prieš BRICS plėtrą, nes mano, kad Rusija ir Kinija organizacijoje nustatys antiamerikietišką kursą. Agentūra „Bloomberg“, remdamasi neįvardytais pareigūnais, rašo, kad Naujasis Delis atmeta idėją organizaciją paversti Jungtinių Valstijų priešininkų koalicija.

Remiantis medžiaga, tokios pat nuomonės laikosi Brazilija ir Pietų Afrika. Taip pat tokia raidos kryptis netinka Jungtiniams Arabų Emyratams, kurie palaiko gerus santykius su Vakarais.

Tuo pat metu Naujasis Delis remia strategiją didinti „BRICS šalių partnerių“, neturinčių balsavimo teisės asociacijoje, skaičių. Kita vertus, Pietų Afrika nepritaria organizacijos plėtrai kviečiant Nigeriją ar Maroką. Ji baiminasi, kad tai susilpnintų respublikos pozicijas.

Dauguma BRICS šalių nenori kovoti su dolerio hegemonija

„Bloomberg“ žurnalistai pažymi, kad dauguma organizacijos šalių narių nenori kovoti su dolerio hegemonija – tai rodo politinės asociacijos šalių finansų ministrų ir centrinių bankų vadovų susitikimas, surengtas BRICS aukščiausiojo lygio susitikimo išvakarėse, kuriame nedalyvavo Kinijos, Indijos ir Pietų Afrikos Respublikos departamentų vadovai.

Anerikiečių agentūra pacitavo Kinijos liaudies universiteto Pekine Europos studijų centro direktorių Wang Yiwei. Jis mano, kad Maskvos idėja mokėjimų sistemos pagalba apeiti dolerį atrodo pernelyg ambicinga net Kinijai.

Be to, BRICS šalims netaikomos sankcijos, todėl jos nenori griebtis pilno pasaulio tvarkos pakeitimo.

Spalio 22 d., antradienį, Kazanėje prasidėjo šešioliktasis BRICS aukščiausiojo lygio susitikimas. Jis baigsis ketvirtadienį, spalio 24 d. Į susitikimą atvyko daugiau kaip 30 delegacijų iš įvairių šalių.

Tarp aukšto rango užsienio šalių atstovų yra Kinijos Liaudies Respublikos Prezidentas Xi Jinpingas ir Indijos Ministras Pirmininkas Narendra Modi. Viena iš pagrindinių diskusijų temų – bendradarbiavimas finansų srityje ir narystės plėtra.