Per antirusiškas sankcijas link III Pasaulinio karo

Autorius: Versijos.lt Šaltinis: http://versijos.lt/per-antirus... 2016-09-03 08:57:53, skaitė 2891, komentavo 0

Per antirusiškas sankcijas link III Pasaulinio karo

Iš istorijos galima pasimokyti, kad sankcijos prieš kokią nors valstybę, kaip taisyklė, neturi efekto, o kartais netgi baigiasi patiems jų įvedėjams labai rimtomis pasekmėmis. Tipiškas sankcijų neveikimo pavyzdys – Kuba. Šių metų kovo mėnesį Amerikos prezidentas netgi apsilankė Havanoje, kur susitiko su buvusio diktatoriaus broliu, irgi diktatoriumi. Savo vizitą Obama pavadino pirmuoju žingsniu link naujų tarpusavio santykių tarp dviejų šalių. Kitas, tegu ir skirtingas pavyzdys – Šiaurės Korėja. Tačiau bendri abiejų pavyzdžių bruožai vienodi. Diktatoriai gyvena puikiai, jie nepažeidžiami, o tautos kenčia. Tačiau tai netrukdo lyderiams kurti raketų su atominėmis galvutėmis, o paskui bauginti jomis visą pasaulį.

Tačiau grįžkime į Europą. Po I Pasaulinio karo Versalio sutartis nugalėtai Vokietijai įvedė ne sankcijas, o karines reparacijas. Jos sunaikino ir šiaip karo sužlugdytą ekonomiką ir atvedė į valdžią Hitlerį. Kokios buvo tokių sankcijų pasekmės visam pasauliui – žino visi.

Šiuo metu įvestos sankcijos prieš Rusiją. Ir įvedė, be jokios abejonės, Amerika, vadovaujama Nobelio taikos premijos laureato. Paskui Ameriką suskubo tą patį padaryti ES vadovai iš Briuselio. Ir nors visiems puikiai suprantama, kad tokios sankcijos beprasmiškos ir visiškai lauktas atsakomasis Rusijos atkirtis daugiausiai žalos padaro būtent ES ekonomikoms, garsiai apie tai kalbėti nepriimta.

Ir šitokiu būdu, su lozungu „Mes tam Putinui parodysim!“, jie bando susilpninti Rusiją ekonomine ir karine prasme bei destabilizuoti jos politinę sistemą. Tie „visažiniai“, kurie nesugeba pažvelgti toliau savo nosies ir lygina Putiną su Hitleriu, norėtų pamatyti, kaip šis atsistatydina. Būdami absoliučiai buki ir netoliaregiai, jie nesupranta, kuo gali baigtis branduolinės Rusijos prezidento atsistatydinimas.

Galbūt tie „didieji valstybės veikėjai“ pagaliau atsikvošės, pripažins savo klaidą ir pradės ją taisyti, kol dar ne vėlu. O iki to laiko jiems derėtų iš savo kišenių kompensuoti ekonominius nuostolius tiems, kurie kenčia nuo jų kvailų ambicijų.