Die Welt: Rusija vėl tampa supervalstybe

Autorius: Versijos.lt Šaltinis: http://versijos.lt/die-welt-ru... 2016-10-07 10:36:14, skaitė 2823, komentavo 0

Die Welt: Rusija vėl tampa supervalstybe

Atsinaujinus Rusijos antiteroristinei operacijai Sirijoje, Vakarų spaudos, o ir visos pasaulio visuomenės dėmesys staigiai pakeitė vektorių nuo Rytų Europos politinės klounados, prasidėjusios NATO susitikimo išvakarėse, į karinės operacijos prieš teroristus eigą ir, žinoma, į Rusijos sėkmę šioje kovoje.

Vokiečių leidinio Die Welt, paskelbusio neseniai straipsnį „Das ist Wladimir Putins Masterplan im Nahen Osten“ (Pagrindinis Vladimiro Putino planas Artimuosiuose Rytuose), nuomone, dabartinė situacija Sirijoje yra tokia: Vakarai nesugeba daryti įtakos situacijai ir priversti bejėgiškai stebėti, kaip Rusija intensyviai tvirtina savo įtaką regione ir apskritai pasaulinėje karinėje-politinėje arenoje.

Rusija – šalis, be kurios neįmanoma išspręsti Sirijos konflikto. Nežiūrint į Maskvos troškimą suvienyti Artimuosiuose Rytuose veikiančias jėgas su NATO bloku, kuris šiandien akivaizdžiai kliudo antiteroristinei operacijai, Rusija, drauge su Sirijos vyriausybine armija pajėgi savomis jėgomis efektyviai kovoti su grėsme.

Vakarų nenoras priešintis teroristinėms organizacijoms, sutvirtino Rusijos bendradarbiavimą su regiono valstybėmis. O Rusijos demonstruojamas lankstumas sprendžiant svarbius klausimus įrodo, kad Maskva visų pirma nusitaikė į rezultatą, t.y. teroristų sunaikinimą, o ne į savo įtakos regione plėtimą.

Tačiau pirmas rezultatas sudaro prielaidas antrajam. Rezultatai, kurių Rusija pasiekė Sirijoje, ir ko nesugebėjo apsiekti visa NATO koalicija, vienaip ar kitaip sustiprino Rusijos įtaką pasaulio arenoje. Vis daugiau valstybių, kurių tarpe esama tų, kurios anksčiau laikėsi vakarietiškos orientacijos, keičia savo politiką ir pradeda bendradarbiauti su Maskva. O Rusija, savo ruožtu, planingai grąžina sau supervalstybės statusą ir niekas nepajėgus jai sukliudyti.