Didysis žaidimas ir Amerika

Autorius: Versijos.lt Šaltinis: http://versijos.lt/didysis-zai... 2016-10-27 08:50:27, skaitė 2593, komentavo 0

Didysis žaidimas ir Amerika

Dideliame žaidime – dideli statymai. Vieną pasaulio tvarkos modelį keičia kitas. Sprendžiamas ištisų imperijų, tokių kaip Amerika, likimas.

Su faktu, kad pasaulis jau nebebus toks, koks buvo dar vakar, tikriausiai jau visi susitaikė. Tačiau koks bus pats perėjimo nuo senojo civilizacijos vystymosi modelio link naujo procesas – tiksliai kol kas niekas negali pasakyti.

Dabar aiškus tik vienas dalykas – kad prasidėjusių pokyčių flagmane tapo Rusija. Aišku ir tai, kad iniciatyva esminiuose globaliniuose klausimuose irgi atiteko Rusijai. O Amerika nuo šiol perėjo į opoziciją. Formaliai visa tai įvyko tą dieną, kai prezidentas Putinas pasakė kalbą 70-ojoje jubiliejinėje JTO Asamblėjoje 2015 metais. O faktiškai – 2013 metų rugpjūtį Sirijoje.

Grubiai kalbant, pasaulis šiandien pasidalino į dvi stovyklas. Vieną stovyklą kontroliuoja jėgos, susijusios su taip vadinamo vieno poliaus pasauliu, kitą – tie, kuriems labiau priimtas kelių polių pasaulis. Nors koks jis ten, velniai rautų, „daugiapolis“… Kažkas juk turi palaikyti jame tvarką. Visas tas „daugiapoliškuma“‘ yra ne kas kita, kaip visiška, totali visų ir visa ko planetoje kontrolė su nauja gražia iškaba.

Tačiau dabar ne apie tai. Noriu atkreipti ekspertų ir šiaip užjaučiančių dėmesį į tai, kad tolesnio žmonijos vystymosi modelio performatavimo procesas yra nebeatšaukiamas, tiesa, jis turi gana rimtą kliūtį – Ameriką. Ir ne dėl to, kad Amerika yra prieš daugiapolį pasaulį. Ne. Amerika – tai ta sistema, kuri politiškai, ekonomiškai, ideologiškai taip paprastai nepertvarkoma.

Pirmiausiai dėl savo inercijos, nes tai iš pat pradžių buvo sistema, skirta vieno poliaus pasauliui ir tam pasauliui vadovaujanti be jokių kitų variantų.

Antra – pasaulio ekonomika per pastaruosius dešimtmečius buvo taip tvirtai „prisegta“ prie JAV ekonomikos, kad jeigu prasidės reali Amerikos ekonomikos griūtis, tai domino principu subyrės ir visa pasaulio ekonomika. Pasekmes galima lyginti su naujo pasaulinio tvano pasekmėmis.

Trečia – Amerika turi galingą branduolinį potencialą. Jeigu šioje šalyje kažkas atsitiks, pavyzdžiui, perversmas ar tas pats ekonomikos kolapsas – kas žino, kaip pasielgs žmonės, kurie laiko pirštus ant „raudono mygtuko“? Jau nekalbant apie vanagus JAV politinėje vadovybėje.

Ketvirta – jeigu jau JAV vadovybėje egzistuoja vanagų – t.y. griežtų problemų sprendimo metodų šalininkų – grupuotė, vadinasi, esama ir priešingų pažiūrų žmonių. Štai jie ir darbuojasi drauge su nauja pasaulio lydere Rusija, kurdami sąlygas sklandžiam perėjimui prie naujų realijų. Viskas, ką šiandien stebime pasaulio politikoje ir ekonomikoje, susiję su svarbiausiu uždaviniu – kova dėl tokios šalies kaip Amerika, valdymo, kad galima pagaliau būtų pradėti šią gremėzdišką ir inertišką politiškai-ekonomiškai-ideologinę mašiną perstumti į naują užgimstantį daugiapolį pasaulį.

Rinkimai Amerikoje (dabar pasakysiu banalybę) – tik maža gigantiško geopolitinio ledkalnio dalis. Daugelio ėjimų operacija, kurios tikslas – diskredituoti pastarųjų 30 metų Amerikos politiką artėja prie pabaigos. Įvykiai Irake, Libijoje, Afganistane, Jugoslavijoje ir ypač Sirijoje bei Ukrainoje – ryškus to pavyzdys. Grubios klaidos daromos visur ne dėl to, kad amerikiečiai yra idiotai ir kvailiai, į tas klaidas juos iš esmės vedė labai ilgai ir metodiškai.

Pakanka nepatingėti ir prisiminti, kokia buvo grubi ir netašyta, o kartais ir kvaila bei atvirai nežmoniška JAV užsienio politika, o ir vidinė taip pat – kad ir tie patys policininkai, šaudantys juodaodžius bendrapiliečius.

Rusijos pozicija JAV ir jų sąjungininkų atžvilgiu pastaruoju metu kategoriškai griežta ne dėl to, kad rusai užsimanė pažaisti muskulais – tokio elgesio reikalauja bendra situacija pasaulyje. Putinas tik dirba savo darbą – žengia koja kojon su laikmečiu.

Tarp kitko kalbant, taip vadinami JAV sąjungininkai, pasitaikius pačiai pirmai palankiai progai, pasirengę pademonstruoti Kremliui, kad ne tokie jau jie ir priklausomi nuo Amerikos, ką mes kartas nuo karto ir stebime. ES jau nebėra tokia monolitiška kaip anksčiau.

Didelis lošimas – didelis statymai. Šiandien sprendžiamas tokių imperijų kaip Amerika likimas.