Lietuvos žiniasklaida keičia toną D. Trampo atžvilgiu: konfrontacija su Rusija esą jau neperspektyvi

Autorius: Ekspertai.eu Šaltinis: http://www.ekspertai.eu/lietuv... 2016-11-20 12:18:21, skaitė 4523, komentavo 0

Lietuvos žiniasklaida keičia toną D. Trampo atžvilgiu: konfrontacija su Rusija esą jau neperspektyvi


Nuotr. prezidentas.lt

 

Vienas iš svarbiausių naujosios išrinktojo JAV prezidento Donaldo Trampo (Donald Trump) administracijos užsienio politikos prioritetų turėtų būti siekis išspręsti labai pavojingą konfliktą Ukrainoje, skelbia valstybinis transliuotojas LRT cituodamas žurnalą „The National Interest“ publikacijoje „Trijų žingsnių Ukrainos strategija, kurios galėtų imtis D. Trumpas“.

Primenama, kad „per rinkimų kampaniją D. Trampas žadėjo, kad tapęs prezidentu santykiuose su Rusija taikys visiškai naują požiūrį ir kad bendraudamas su Vladimiru Putinu ir jo artimojo rato žmonėmis remsis derybiniais įgūdžiais, kurių jis įgijo per savo karjerą versle“

„Dabar metas D. Trampui pasinaudoti jo įspūdingos pergalės suteikta galimybe ir pasiūlyti V. Putinui iš esmės naują Ukrainos krizės sprendimą, taip pat sukurti prielaidas konstruktyviems Jungtinių Valstijų ir Rusijos santykiams. Jei vis dėlto bus apsispręsta toliau tęsti dabartinę politiką, tai tik paskatintų destabilizaciją, pavojingas ginklavimosi varžybas ir vis didesnę karinę NATO valstybių ir Rusijos konfrontaciją“, - straipsnyje atskleidžiamas neperspektyvus konfrontacijos kelias su Rusija.

Teigiama, kad „naujoji D. Trampo administracija gali pagrįstai atsisakyti ankstesnės JAV politikos, kurią V. Putinas ir jo aplinka vertina kaip grėsmę Rusijos gyvybiniams saugumo interesams“.

Kaip tokios politikos pavyzdžiai minimi NATO plataus masto plėtra Rytų Europoje po Šaltojo karo pabaigos, kai NATO narių skaičius išaugo nuo 16 iki 29 valstybių narių, kariniai veiksmai Serbijoje, Kosove, Irake, Libijoje, taip pat „spavotosios revoliucijos“ buvusiose tarybinėse respublikose ir t.t.

„Per rinkimų kampaniją D. Trumpas pirmiau minėtą JAV politiką apibūdino kaip iš esmės ydingą, todėl jis dabar turi puikią progą iš naujo kurti JAV ir Rusijos santykius. Pirmasis tarpusavio santykių klausimas – Ukraina“, - rašoma straipsnyje.

Ekspertai.eu primena, kad Lietuva Rusiją laiko teroristine valstybe, todėl bet kokie Vakarų posūkiai dialogo su Rusija link negali būti perspektyvūs.

Juk Rusija visai netoli Vilniaus rengiasi invazijai į Lietuvą, o Baltijos šalių gynybos ekspertai yra išaiškinę, kad siekdami užkariauti Lietuvą ir Baltijos šalis, pirmiausia rusai puls Švediją, kuri nepriklauso NATO, ir užims strategiškai svarbią Gotlando salą, o taip pat puolimo prieš Lietuvą provokaciją gali suorganizuoti iš priešiškos šalies atvažiavę turistai į Klaipėdą, be to Rusija atnaujina ketvirčio amžiaus senumo bylas apie iš TSRS kariuomenės dezertyravusius kareivius ir imasi teisinio jų persekiojimo, galiausiai Rusija gali pradėti Trečiąjį pasaulinį karą užimdama Latvijos miestus, o Juodkrantėje laipinasi Rusijos specialiosios paskirties karinių daliniai ir t.t.

Šių aukščiau paminėtų faktų, pirmiausia profesionalo, Užsienio reikalų ministro Lino Linkevičiaus bei prezidentės Dalios Grybasukaitės asmenyse, negalima leisti užmiršti vis dar miegančioms Vakarų demokratijoms. Šie Lietuvos lyderiai privalo dar budriau budėti mūsų šalies bei visų Vakarų civilizacijos sargyboje, saugant vertybes.