Daily Mail: Rytų Europa gręžiasi į Rusijos pusę – tam atvejui, jei ES sugrius

Autorius: Sarmatas.lt Šaltinis: http://www.sarmatas.lt/11/dail... 2016-11-23 08:53:14, skaitė 2933, komentavo 0

Daily Mail: Rytų Europa gręžiasi į Rusijos pusę – tam atvejui, jei ES sugrius


Igor Dodon – išrinktasis Moldovos prezidentas | nuotrauka: Faktor.ba

Praėjus daugiau kaip ketvirčiui amžiaus po geležinės uždangos griūties Rytų Europoje vis labiau didėja palaikymas Vladimirui Putinui, rašo Daily Mail. Visai neseniai dar dvi šalys – Bulgarija ir Moldova – išrinko prorusiškus lyderius. Kitos gi valstybės vis palankiau ima žiūrėti į Rusiją, vis daugiau nusivildamos Europos Sąjunga.

Kalbant apie Bulgariją ir Moldovą, tai abi šalys savo raštui naudoja kirilicą, kaip ir Rusija. Jų naujieji lyderiai savo rinkimines kampanijas organizavo remdamiesi siekiu gerinti santykius su Rusija. Bulgarija tradiciškai buvo artima su Rusija, o Moldova, nors jos gyventojų daugumą sudaro rumunai, buvo TSRS sudėtyje.

Beje, kaip pastebi straipsnio autorius, situacija su Moldova kelia ypatingą interesą, kadangi 1992-1993 metais, ji kariavo netiesioginį karą su Rusija už rusakalbių regioną Padniestrę. Rugsėjo mėnesį, kai Rusija vykdė karinius mokymus Padniestrėje, moldavu valdžia išreiškė savo nepasitenkinimą.

Tačiau Igorio Dodono išrinkimas turi žymiai pagerinti santykius tarp Moldovos ir Rusijos, pažymi straipsnio autorius. Jis cituoja kitų ekspertų nuomonę, kurie rašė, jog pagrindinė moldavų ilgesio seniems geriems tarybiniams laikams priežastis – tai nepasitenkinimas korumpuota provakarietiška vyriausybe. „Skurdas ir ekonominė stagnacija sumažino viltis geresne europietiškąja ateitimi ir kažkuria prasme net sunaikino jas“, – teigia leidinys.

Be to, kai kurios Rytų Europos šalys nukentėjo nuo europiečių sankcijų prieš Rusiją. Jų tarpe Moldova, Bulgarija ir Slovakija, kuris visada daug eksportuodavo į Rusiją ir importuodavo dujas. Kai kurios iš jų jau užduoda klausimą, – ar nevertėtų pradėti suartėjimo su Rusija tam atvejui, jeigu Europos Sąjunga po Britanijos pasitraukimo, subyrės.

Ir Trampo nenoras trukdyti Rusijai prekiauti su kitomis šalimis gali privesti prie to, jog dar daugiau Rytų Europos lyderių nutars vystyti strateginius santykius su Maskva, reziumuoja Daily Mail.