Bostono maratone trasnlyčiams vyrams leista varžytis su moterimis

Autorius: ProPatria.lt Šaltinis: http://www.propatria.lt/2018/0... 2018-04-18 22:19:10, skaitė 859, komentavo 1

Bostono maratone trasnlyčiams vyrams leista varžytis su moterimis

running.png

www.laisvavisuomene.lt

Pirmadienį, balandžio 16 d. vyko kasmetinis Bostono maratonas, tačiau šiais metais šventėje jaučiamas ir translyčių politikos kvapas. Bent penki vyrai, kurie save laiko moterimis, skelbėsi ketinę varžytis šiame maratone ir taip siekti būti pripažinti moterimis dėl savo lyties tapatybės, kuri neigia biologinę lytį.

Bostono atletikos asociacijos galva Tomas Grilkas teigė: „LGBT bendruomenės nariai pastaraisiais metais turėjo daug iškęsti ir mes nenorime jiems papildomos naštos.“ Jis pridėjo, kad dėl sprendimo leisti translyčiams varžytis su moterimis Asociacijoje nebuvo didelių diskusijų. Jo teigimu, maratono bėgikų neprašoma pasidalinti jų lyties tapatybės istorija, todėl nėra aišku, kiek translyčių jau varžėsi praeityje, tačiau žinoma, kad tokių jau yra buvę.

Vienas iš pretendentų varžytis Bostono maratone, save pristatantis kaip Amelia Gapin, pasidaręs lyties keitimo operaciją, sako, kad testosterono blokatoriai sumažino jo bėgimo greitį, todėl jis turi labai intensyviai treniruotis. Taip jis bando atremti argumentus, kad translyčiai yra pranašesni už biologines moteris. Dr. Aleksas Keuroghlianas iš LGBT remiančio Fenway instituto sako, kad „psichologinis vyrų pranašumas yra mitas“.

Vis dėlto Vašingtono universiteto Medicinos mokyklos endokrinologo dr. Paulo Hruzo teigimu, hormonai yra tik vienas iš keleto biologinių faktorių, kurie daro įtakos skirtingų lyčių atletams. Lytis nulemta kiekvienoje žmogaus kūno ląstelėje genų lygiu, ne vien hormonai daro įtakos kūno struktūrai.

Komentuodamas Tarptautinio olimpinio komiteto sprendimą leisti moterimis save laikantiems vyrams varžytis prieš moteris 2018 m. Žiemos olimpiadoje, dr. Hruz teigė, kad šio sprendimo logika yra „kvestionuotina“, nes egzistuoja daugiau „buvimo vyru ir moterimi aspektų. Taigi jei vyrui nuslopinamas testosteronas ir duodama estrogeno, jie vis vien yra sumoteriškėję vyrai, o ne tikros moterys.“

Bostono maratonas nėra vienintelis, kuris pripažįsta translyčių varžymąsi su moterimis. Taip jau vyksta ir Čikagos, Londono, Los Andželo, Niujorko maratonuose.

Čikagos maratono direktorė Carey Pinkovski teigė, kad iš norinčių dalyvauti renginyje nebus reikalaujama jokios teisinės ir medicininės pažymos, kadangi renginio organizatoriai nori būti „atviri ir jautrūs“ visiems dalyviams.

Pagal: Boston Marathon allows male ‘transgender’ runners to compete as women

Laisvos-Visuomenes-Institutas-logo-180x60.png