Lietuvos energetikas:- Baltarusijos AES kritika neturi jokios logikos

Autorius: Anno Šaltinis: http://eurasia.expert/kritika-... 2018-05-02 11:25:30, skaitė 781, komentavo 0

Lietuvos energetikas:- Baltarusijos AES kritika neturi jokios logikos

Vienas iš pirmaujančių Lietuvos specialistų energetikos srityje, Pasaulio energetikos tarybos Lietuvos komiteto garbės narys Algirdas Stumbras , interviu "Evraziya.Ekspert" paaiškina, kodėl Lietuva priešinasi Baltarusijos atominės elektrinės statybai, kokiu tikslu "užsuko" visą šią istoriją į informacinėje erdvėje, ir kokiu būdu tarp Lietuvos ir Baltarusijos gali būti išspręstas.

- Pone Stumbrai, su kuo yra susijęs Lietuvos susirūpinimas dėl Baltarusijos atominės elektrinės statybos?

- Baltarusijos statomos AE reaktoriai visiškai atitinka visus Europos Sąjungos reikalavimus. Tai neseniai patvirtino buvęs Lietuvos energetikos ministras Leonas Ašmontas. Dabar Baltarusija nevisiškai padengia savo poreikius elektros energijai ir gauna ją tranzitu iš Smolensko AE. Smolensko AE įrengti ankstesnės kartos reaktoriai, tokie kaip uždaromos šiandien Ignalinos AE. Mes Lietuvoje taip pat perkame šią energiją. BelAES statoma su naujais patikimais reaktoriais. Todėl kritika iš Lietuvos pusės yra neturi jokios logikos.

- Ar BelAES atitinka Europos saugumo standartus?

- Atitinka Tai pripažįsta ES ir tarptautinių organizacijų atstovai. Beje, pagal rekomendacijas nuo Tarybų Sąjungos laikų, šiandien naudojamų Rusijoje, neturėtų būti didelių miestų 30 km spinduliu aplink atominę elektrinę. Tačiau Vakarų Europoje šį reikalavimą sunku išlaikyti. Pvz., atominė elektrinė su senojo modelio reaktoriumi veikia 10 km nuo Liuksemburgo. Ir tokių pavyzdžių yra labai daug.

Šiandien galima išgirsti argumentą, kad 50 km atstumas nuo BelAES iki Vilniaus yra nepakankamas. Tačiau nuo Ignalinos AES vietos iki didelio miesto Daugpilio - 30 km.

Ir tai netrukdo mums siūlyti statyti ten naują atominę elektrinę. Nors atstumas yra daug mažesnis nei atstumas nuo BelAES iki Vilniaus ir net iki Lietuvos sienos.

- Kodėl situacija informacinėje erdvėje tokia įkaitusi?

- Šis klausimas buvo mestas prieš rinkimus Lietuvoje. Būtina iškelti kokį nors lozungą, kuris pritrauktų dalį rinkėjų.

Tie,kurie pateikia šią įdėją, patys netiki, gali sustabdyti atominės elektrinės statybą.

Dabar nėra jokių šūkių uždrausti "BelAES" statybą, kurie buvo prieš 1-2 mėnesius. Žinoma, visos atominės elektrinės turi būti patikimos. Baltarusiai yra tuo dvigubai suinteresuoti ir niekada nerizikuos, atsižvelgdami į istorinę patirtį. Atitinkami kontaktai su tarptautinėmis organizacijomis, įskaitant TATENA, dabar eina sisteminiu lygiu.

Reikia pažymėti, kad Baltarusijos energetikai visada buvo daug stipresnis nei mūsų energetikai. Paimkime šilumos tiekimą. Vilniaus TEC ir šilumos tinklus suprojektavo baltarusiai. Mes Baltusijoje nepadarėme jokių projektų, o jie mums gerokai padėjo.

- Kokia yra jūsų prognozė dėl prieštaringos Lietuvos ir Baltarusijos situacijos vystymosi?

- Rinkimai baigsis, ir šie ginčai baigsis. Galų gale, baltarusiai siūlo - domėkitės, tyrinėkite. O iš jų reikalaujama pateikti ant lėkštelės kažkokius tai įrodymus. Statybos kokybei visada galima pateikti tūkstantį skirtingų pretenzijų. Pavyzdžiui, Ignalinos AE nebuvo statoma taip sklandžiai,buvo būtina ir perdaryti atskiras vietas. Galų gale, tai statybos vieta, kurioje dirba keli tūkstančiai žmonių. Būtina aprėpti bendrą vaizdą - yra priežiūra arba priežiūros nėra. Kiek žinau, baltarusiai daug dėmesio skiria patikimumui.

- Ar Lietuva ateityje pirks BelAES gaminamą elektros energiją?

- Jei kaina yra gera, tada, žinoma, mes pirksime. Energiją parduoda ne atominė elektrinė, o tiekianti organizacija, kuri gali parduoti baltarusių energiją, lenkų ar švedų.

Jei mes atsisakysime pirkti pirkti energiją iš Baltarusijos, tai bus politinis sprendimas. Tada pirksime brangią tranzitinę energiją iš Estijos ar Suomijos.

Mūsų padėtis energetikos sektoriuje blogėja. Mes neįdame naujų pajėgumų. Senieji 300 megavatų blokai Lietuvos elktrinje jau baigia išnaudoti dvigubą eksploatacijos resursą (50 metų). Jie jau yra nepatikimi ir neekonomiški. Lietuvos elektrinėje lieka vienas naujas blokas, kurio galia yra 450 megavatų. Buvo uždaryta daug elektros energijos gamybos objektų. Mano skaičiavimais, Lietuva savarankiškai galės pasigaminti maksimum tik puse tos energijos, kuri bus reikalinga 2020 m. Likusią dalį turės pirkti užsienyje. Jeigu viskas dirbs taip kaip šiandien, kitaip reikės pirkti daugiau.

Iš Lenkijos pirkti energiją nesigauna . Įvedus 700 megavatų galios elektros perdavimo liniją iš Švedijos Lenkija tik perka 500 megavatų. Todėl tikėtis pigios elektros iš Lenkijos neverta - jai pačiai reikia pirkti. Be to, linija iš Švedijos veikia labai nepatikimai, ir dabar ji neveikia dėl techninių darbų.

Visiškai patenkinti Lietuvos elektros energijos poreikio perkant iš Šiaurės šalių neleidžia elektros perdavimo linijos. Taigi , pats gyvenimas privers pirkti iš Baltarusijos.

Ir nereikia painioti ekonominių klausimų su politinėniais. Jei apsimoka, tuomet turi pirkti. Jei Rusijoje ir Baltarusijoje kuras yra tris kartus pigesnis nei mūsų, tada ir elektros energija yra pigesnė.