Didžiausias Grybauskaitės fiasko, vertas jos apkaltos

Autorius: Rimas Naujelis Šaltinis: https://sputniknews.lt/columni... 2018-05-02 14:24:13, skaitė 1507, komentavo 6

Didžiausias Grybauskaitės fiasko, vertas jos apkaltos

Dalia Grybauskaitė, archyvinė nuotrauka
Dalia Grybauskaitė, archyvinė nuotrauka

Dalia Grybauskaitė gerokai prisidirbo. Šį seną partinį kadrą apleido budrumas

Buvusi arši komunistė, išėjusi puikią sąmokslo mokyklą Leningrade ir Vilniuje, pas Mykolą Burokevičių, ji staiga užmiršo… sąmokslo pagrindus. Jokių atvirų pokalbių telefonu, jokio viešo susirašinėjimo!

O kas yra elektroninis paštas? Tai ta pati viešoji erdvė, kurią gali "nulaužti" arba programišius, arba tiesiog prokuroras. Šioje vietoje ir paslydo prezidentė. Viešumon, kaip žinia, pateko jos 2014-2016 metų susirašinėjimas su dabar už galimą korupciją teisiamu buvusiu liberalų vedliu Eligujumi Masiuliu.

"Tegu patraukia tą skaliką", — įsakmiai nurodo Grybauskaitė Masiuliui. Skalikas — tai išties įžūlus ir grubus žurnalistas Tomas Dapkus, dirbantis koncernui "MG Baltic" priklausančiai LNK televizijai. Prezidentei, mat, nepatiko, kaip Dapkus puolė jos kandidatą į generalinius prokurorus Evaldą Pašilį. Ir ji žinojo, kad Masiulis palaiko artimus ryšius su Dapkaus bosu, minėto koncerno vadovu Dariumi Mockumi.

Puiki leksika! Daug pasakanti apie Grybauskaitės charakterį. Nepatinkantys žurnalistai jai tėra "skalikai", kuriuos ir nudobti, kai jie įsisiautėja, turbūt negaila. Arba bent jau "patraukti" kaip trukdančius baldus. Ir iš viso, kam ta "laisvoji spauda", jei ji kaip šuva maišosi po kojomis? Velniop tokią!

Vertinant rimčiau, prezidentė aiškiai trukdė laisvajai žiniasklaidai atlikti jos misiją, būtent nušviesti visuomenei svarbius procesus, šiuo atveju, kandidatų į generalinius prokurorus atranką. Grybauskaitė pasikėsino į švenčiausią, ką turime, — į mūsų Konstituciją! Joje yra aiškiai nurodyta spaudos laisvė ir žmonių teisė gauti ne cenzūruotą, bet visą, net ir kam nors nepatinkančią informaciją.

Prezidentė, kaip matome iš susirašinėjimo su Masiuliu, pasitelkė visą savo kaip valstybės vadovės autoritetą, kad per Masiulį padarytų įtaką Mockui ir patrauktų į šalį nors ir ne patį geriausią, bet vis tik žurnalistą. Dirbantį savo darbą. Tuo ji galimai šiurkščiai pažeidė Lietuvos Konstituciją.

Negana to, ji, kaip matyti iš minėto susirašinėjimo, bandė kiršinti Lietuvos politines partijas ir skatino destabilizaciją valstybėje. Viename iš laiškų Masiuliui Grybauskaitė aptaria su juo vadinamąjį "juodąjį viceministrų sąrašą", kurį, ko gero, pati ir nutekino žiniasklaidai.

Tame esą "neskaidriame" sąraše kaip galimai turintys įtartinų, korupcinių ryšių atsidūrė keli socialdemokratai, o ši partija tuomet valdė Vyriausybę. Grybauskaitė rašė Masiuliui, kad tą sąrašą ginčyjantys socdemai taip tik "nukals savo reitingus", "didins neskaidrumo prieskonį", artėjant dvejiems rinkimams. Ir užbaigė patarimu, iš esmės nurodymu Masiuliui — "naudokitės tuo!"

Prezidento priesaikos tekste yra konkretus įsipareigojimas "visiems būti lygiai teisingu". Matome aiškiai, kad Grybauskaitė galimai grubiai sulaužė savo priesaiką. Manipuliuodama minėta pažyma apie esą neskaidrius viceministrus, ji liberalo Masiulio rankomis siekė sumenkinti jo konkurentus socialdemokratus. Prezidentas privalo būti aukščiau partijų kovos, o šioji prezidentė noriai pylė alyvos į tos kovos ugnį.

Šis epizodas tik patvirtina, kad kiršinti, regzti intrigas už nugaros buvo ir lieka firminis šios prezidentės stilius. Visas jos reitingas sukurtas, konfrontuojant valstybės viduje su jai neįtinkančiomis partijomis. Ir konfrontuojant išorėje su susikurtais "priešais".

Kadaise taip buvo demaskuota Stalino užsienio politika, sakant: žiūrėkite, ar gali žmogus, kuriantis ir naikinantis "priešus" šalies viduje, vykdyti teisingą, taikią užsienio politiką? Negali… Taip ir Grybauskaitės atveju. Ji kursto nesantaiką šalies viduje ir išorėje, per rusofobiją.

Asmeniškai nelaiminga, vieniša, šeimos nesukūrusi, uždara, ant savęs ir viso pasaulio pykstanti Grybauskaitė nieko kito ir negali, kaip tik griauti, keršyti ir trukdyti kurti laimę kitiems. Deja, dalis rinkėjų vis dar priima "kietą" jos stilių ne kaip didelio silpnumo, o kaip šaunumo įrodymą.

Laimė, neilgai beliko ją pakęsti. Gal net trumpiau nei tikėtasi. Galbūt Seimas ras savy drąsos ir imsis apkaltos Grybauskaitei procedūros. Pagrindo bent jau tyrimui pradėti tikrai yra. Juk net ištikimas Grybauskaitės idėjinis bendražygis, propagandininkas Andrius Tapinas, vertindamas epizodą su LNK žurnalistu Dapkumi, sušuko: "Tai vienas rimčiausių prezidentės fiasko! Tai tiesioginis spaudimas žiniasklaidai!"

Grybauskaitė iki šiol nepaneigė susirašinėjimo su Masiuliu turinio. Taigi, tai ne "feikas". Tai faktas. Tai išties didelis jos fiasko.