Rusofreniški propagandistai priešus randa pirmiausia tarp "savų": Lenkiją ir Ukrainą priešinantys Kremliaus pakalikai dirba po netikėta priedanga

Autorius: Anonimusas Šaltinis: http://ldiena.lt... 2018-05-24 06:41:53, skaitė 634, komentavo 0

Rusofreniški propagandistai priešus randa pirmiausia tarp

Šis propagandistų kūrybinis opusas - puikus pavyzdys to, kaip tarpusavyje besiriejantys rusofrenikų klanai Lenkijos ir chuntistų užgrobtoje Ukrainoje ėda ir naikina vieni kitus. Juokingiausia, kad "didžiausia Ukrainos drauge" yra pristatoma Lenkija, atvirai neslepianti savo revanšistinio nusiteikimo "susigrąžinti istorines žemes" - Lvovą ir Galiciją, kartu su ukro-aborigenais, kuriuos tarpukario metu skerdė ir naikino lenkų nacionalistų karinės-teroristinės grupuotės.
---

Lenkijos vidaus saugumo agentūros pareigūnai išardė Rusijos piliečių grupuotę, siekusią paskatinti įtampą santykiuose su Ukraina. „Hibridinę“ veiklą vykdžiusių asmenų aptikimas priminė, kad supriešinti ukrainiečius ir lenkus – senas Kremliaus tikslas, o priemonės – netikėčiausios.

Lenkija jau daug metų yra svarbi Ukrainos sąjungininkė, palaikanti savo kaimynės provakarietiškas ambicijas. Nuo Maidano protestų Varšuvos ir Kijevo santykiai itin pagerėjo. Tarpusavio konfliktai buvo nustumti į šoną, kai prasidėjo konfliktas Rytų Ukrainoje. Lenkija tuomet tapo trečia pagal dydį nemirtinų ginklų tiekėja Ukrainos kariuomenei, siuntė daug humanitarinės ir finansinės pagalbos.

Vis dėlto abi valstybės vis dar nesutaria, kaip interpretuoti bendrą praeitį, kurioje būta ukrainiečių nacionalistų vykdytų lenkų žudynių nacistinės Vokietijos okupacijos metais per Antrąjį pasaulinį karą ir kurią žymi lenkų kolonializmo bei žiauraus elgesio su ukrainiečiais šešėlis. Rusijos žvalgyba per pastaruosius du mėnesius išplėtojo dar vieną projektą, kuriuo siekė radikalizuoti ir supriešinti Lenkijos bei Ukrainos santykius. „Aktyvių priemonių“ ėmęsi Rusijos pareigūnai į Lenkijos bei Ukrainos informacinę erdvę nuolat traukė lenką Tomaszą Maciejczuką – „opoziciją remiantį“ Rusijos diskusijų laidų dalyvį ir marionetę, kuris vasario pabaigoje „netikėtai“, bet labai laiku buvo suimtas dėl „istorinės atminties išniekinimo“, skelbia Ukrainos naujienų agentūra UNIAN.

Sulaikytas pačiu laiku

Dmytro Tymčuko tinklaraštis „Information Resistance“ jau tada spėjo, kad T.Maciejczukas yra tipiškas žvalgybos šaltinis, kuris greitai bus deportuotas į Lenkiją po Rusijai priešiško aktyvisto priedanga. Ji jam būtų leidusi skleisti propagandą, kuri būtent ir būtų naudinga Kremliaus interesams. Gegužės 3-iąją Rusijos žiniasklaida paskelbė, kad „lenkas žurnalistas“ ir „rusofobas“ iš tiesų buvo išsiųstas iš šalies. Jam taip pat buvo uždrausta į Rusiją atvažiuoti net 30 metų. Pasak T.Maciejczuko, Rusijos federalinė migracijos tarnyba nustatė, kad jis anksčiau šalyje apsilankė nelegaliai ir nepaliko šalies reikiamu metu. Sprendimo išvakarėse, gegužės 2-ąją, jam nebuvo suteikta teisės atvykti į Rusiją. Jis buvo sustabdytas Maskvos Domodedovo oro uoste ir paskelbtas nepageidaujamu asmeniu dėl dalyvavimo Donbaso konflikte, kovos Ukrainos nacionalistų pusėje ir Sovietų Sąjungos karių kapų išniekinimo. Vieninga kaip kumštis Rusijos valstybinė žiniasklaida ėmė konstruoti T.Maciejczuko biografiją, kurioje jis vadintas rusofobu, dalyvavusiu Maidano ir Rytų Ukrainos konfliktuose, kuriuose atstovavo Kijevo pusei.
 

Sukūrė ištisą judėjimą

T.Maciejczuko iškilimas Lenkijoje sutapo su Nacionalinio atminties instituto paskatintu priimti įstatymu, kuriuo pasmerkiama nacionalistinė ukrainiečių ideologija. Maža to, Rusijos žurnalistas Dmitrijus Jermolajevas paskelbė sukuriantis tarptautinį prieš ukrainiečių tautos didvyrį, bet Rusijoje smerkiamą Stepaną Banderą nukreiptą judėjimą. Pasak D.Tymčuko, D.Jermolajevas yra Rusijos išorinės žvalgybos tarnybos agentas, 2002–2005 metais dirbęs Rusijos ambasadoje Latvijoje ir šios šalies kontržvalgybos identifikuotas kaip po diplomatine priedanga dirbantis šnipas. „Information Resistance“ taip pat skelbia, kad S.Banderos menkinimo judėjimui vadovauja ir kitas Išorinės žvalgybos tarnybos (SVR) agentas, Latvijos politologas ir žurnalistas Andrejus Tatarčiukas, žinomas dėl savo paramos Kremliaus politikai. Juos kartu su D.Jermolajevu Moldovos saugumo tarnybos pernai buvo sulaikiusios Kišiniovo oro uoste, vykstančius į Padniestrę. Trečiasis judėjimo narys – pats T.Maciejczukas. „Tarptautinio antibanderizmo judėjimo ir jo prigimtinės struktūros tinklas yra kovoti su antihumanistine, mizantropiška S.Banderos ideologija, globaliai pasmerkti ir uždrausti S.Banderos ideologiją palaikančias organizacijas ir pripažinti Voluinės žudynes genocidu“, – skelbia judėjimo įkūrėjai. Visa tai T.Maciejczukas daro prisidengdamas Rusijos jam neva suteikta „rusofobo“ etikete. Jis skelbiasi esąs nepriklausomas tiesos ieškotojas, nukentėjęs nuo Maskvos represijų, tačiau jo darbo kryptis – visiškai tapati Kremliaus linijai.

Ryšiai su prorusiškais separatistais

Lenkijos vidaus saugumo agentūros pareigūnai ketvirtadienį sulaikė vieną Rusijos pilietę, įtariamą vykdžius „hibridinę“ veiklą, nukreiptą prieš Lenkiją. Pranešama, kad ta moteris, vardu Jekaterina, Lenkijoje gyveno nuo 2013 metų. Pranešime pažymima, kad artimiausiu metu ta rusė bus išsiųsta iš Lenkijos. Dar keturi asmenys, kurių tautybė neskelbiama, penkerius metus negalės įvažiuoti į Lenkijos teritoriją. „Visi penki (asmenys) įtariami kurstę neapykantą tarp lenkų ir ukrainiečių, taip pat ir istoriniais klausimais“, – pranešė radijas. Portalas polukr.net skelbia, kad suimtoji Jekaterina bičiuliavosi su Baltarusijos piliečiu Aliaksandru Usovskiu, kuris pagarsėjo Ukrainoje dėl 2014-aisiais iš Rusijos oligarcho priimtos 100 tūkst. eurų paramos. Ji buvo naudota antiukrainietiškai veiklai Lenkijoje, Slovakijoje ir Vengrijoje. „Jų tikslas yra destabilizuoti sociopolitinę situaciją mūsų šalyje“, – pareiškė Vidaus saugumo agentūros atstovas Stanislawas Zarynas. S.Zarynas nurodė, kad Varšuva stengiasi „neutralizuoti dviejų tinklų struktūrų, įsitraukusių į Rusijos hibridinį ir informacinį karą (prieš Lenkiją), veiklą“. Saugumo agentūros atstovas sakė, kad minėti penki Rusijos piliečiai skelbė istorijos aiškinimus, kurie galėjo pakurstyti neapykantą tarp ukrainiečių ir lenkų. S.Zaryno teigimu, lenkų tyrime taip pat figūravo Lenkijos piliečių, kurie bendradarbiavo su rusais ir gavo atlygį už tam tikrus veiksmus, nukreiptus „prieš Lenkiją ir naudingus Rusijai“.