"ILGOJI RANKA" suteiks S-400 kompleksui beprecendentines galimybes

Autorius: Anno Šaltinis: https://regnum.ru/news/polit/2... 2018-07-05 00:03:57, skaitė 823, komentavo 1

Informacija apie sėkmingus naujos raketos ZRK "S-400" "Triumf" bandymų užbaigimus yra labai gera žinia Rusijos kariuomenei. Pasak informacijos, išplatintos žiniasklaidoje, remiantis šaltiniu iš gynybinio - pramoninio komplekso , S-400 "ilgąją ranką" raketą - 40H6 , kariuomenė gali gauti jau šią vasarą. Kokie yra šios raketos ypatumai ir kaip ji keičia Rusijos oro gynybos sistemos galimybes ?

Tik su 40H6 raketa, ZRK S-400 gali realizuoti savo charakteristikas


S-400

Tolimo veikimo ZRK S-400 "Triumf" yra šiai dienai toliausiai "kalanti" ir galingiausia oro gynybos sistema Rusijos ginkluotųjų pajėgų arsenale. Vienas pilnas S-400 divizionas gali vienu metu apšaudyti 80 taikinių - tiek aerodinaminių (pvz, priešo lėktuvai), tiek ir balistinių (taktinės priešo raketos). Komplekso charakteristikos pagal nuolį priklauso nuo naudojamos zenitinės raketos tipo. Iki gaminio su indeksu 40H6 pateikimo kariuomenei, pati toliausiai siekianti S-400 komplekso raketa yra 48H6ДM galinti numušti taikinius 250 km atstumu ir nuo 10 iki 27 000 metrų aukštyje. Taip pat naudojamos mažų gabaritų raketos 9M96 / 9M96D turinčios trumpesnį mažesnį nuotolį (40 ir 135 km, atitinkamai), tačiau naudojančios galutiniame skrydžio etape aktyvią su save nutaikančią RLS galvute, ir tuo pačiu su sumažintu iki 5 metrų taikinio numušimo aukščiu.

Kaip mažesnių raketų gabaritų ir svorio viename transportavimo-paleidimo konteineryje jos yra keturios o ne viena. Kas liečia 40H6 raketą - ji suteikia precedento neturinčias galimybes naikinti priešo lėktuvus dideliais atstumais. Maksimalus taikinio numušimo atstumas yra iki 400 km (žiniasklaidoje dažnai tai pripaišoma S-400 charakteristikoms, nors sistema dar neapginkluota šio tipo raketomis), o taikinio aukštis aukštis - 185 km. Žinoma, kalba eina apie tam tikrą maksimalų "idealų" nuotolį - su sąlyga, kad taikinys juda link ZRK ir t.t. Taip pat akivaizdu, kad atstumai artimi didžiausiems. Didžiausia grėsmė kyla AWACS lėktuvams (labai svarbus taikinys, jo sunaikinimas gali visiškai sutrikdyti priešo oro grupuotės valdymą ir priversti mažai matomus naikintuvus save demaskuoti įjungiant savo radarus) ir strateginiams bombonešiams (nes šie taikiniai yra dideli ir mažai manevringi). Be to, naujoji raketa gali efektyviai išspręsti PRG gynybos užduotis susijusias su mažo nuotolio (iki 60 km) operatyvinių-taktinių ir balistinių raketų naikinimu.


Patriot PAC-3 MSE

Palyginimui: pats geriausias amerikoniškas analogas - ZRK Patriot PAC-3 MSE sugeba perimti balistinius taikinius iki 35 km atstumu. Prieš lėktuvus šias raketas naudoti galima, tačiau jos daugiau skirtos PRG užduotims. Senesnė raketa MIM-104D (PAC-2) su savo didesniais gabaritais gali pasiekti lėktuvus iki 160 km atstumu, tačiau nelabai sėkmingai susidoroja su raketomis. Baterija iš 8 "Patriot" paleidimo įrenginių vienu metu gali užfiksuoti iki 8 taikinių. Tam tikrą tendenciją spręsti priešraketinės gynybos užduotis, o ne kovoti su priešo lėktuvais, galima paaiškinti amerikiečių pasikliovimu savos aviacijos gausa ir šiolaikiškumu.

Tokiu būdu svarbu, kad naujoji S-400 zenitinė raketa būtų iš tiesų peteikta kariuomenei, nes anksčiau jau ne kartą buvo pareikšta apie greitą gaminio pateikimą, nors ši istorija tempiasi nuo 2012 metų. Lieka tikėtis, kad 40 H6 zenitinė raketa jau šiais metais iš tikrųjų pasieks kariuomenę.