Lietuviams sunku konkuruoti musulmoniškų šalių rinkose

Autorius: SputnikNews.lt Šaltinis: https://sputniknews.lt/society... 2018-07-30 10:14:23, skaitė 618, komentavo 2

Lietuviams sunku konkuruoti musulmoniškų šalių rinkose

Užsivėrus Rusijos rinkai, Lietuvos maisto produktų gamintojai daug vilčių siejo su musulmoniškomis šalimis, tačiau jų viltys neišsipildė

VILNIUS, liepos 30 — Sputnik. Lietuvos verslininkams brangu ir per sudėtinga konkuruoti islamiškuose kraštuose, praneša LRT.

Užsivėrus Rusijos rinkai, Lietuvos maisto produktų gamintojai daug vilčių siejo su musulmoniškomis šalimis. Tačiau Halal sertifikatai, leidžiantys eksportuoti produktus musulmonams, neatnešė naudos.

Prieš ketverius metus Lietuvos gamintojai gavo Halal sertifikatus, kurie atvėrė Indonezijos, Irano, Jungtinių Arabų Emyratų ir kitų musulmoniškų šalių rinkas. Pasak ekspertų, Lietuvos gamintojai dairytis po jas pradėjo po 2014 metų Rusijos embargo.

Tačiau lietuvių verslininkai nusivylė, nes įeiti į perpildytas rinkas — sudėtinga, susiduriama su logistikos, darbuotojų problemomis, nes gyvulius skersti gali tik musulmonai.

Beveik aštuonios iš dešimt įmonių, pabandžiusios įsitvirtinti musulmoniškose rinkose, nusprendė neinvestuoti į tokią gamybą.

Dabar Lietuvos gamintojai didžiąją dalį Halal sertifikuotos mėsos eksportuoja į Europą. Per šių metų pirmąjį pusmetį daugiau nei 7,5 tūkst. tonų tokios mėsos parduota į Europą ir per 1  tūkst. tonų — į trečiąsias šalis.

Specialistų nuomone, Halal mėsos eksportas ateityje gali sudaryti ne daugiau kaip 1-2 procentus Lietuvos verslininkų pardavimų.