Apvaisinimo mėgintuvėlyje pradininkas: „IVF nėra geriausias metodas, tačiau jis pelningiausias“

Autorius: LVI Šaltinis: https://laisvavisuomene.lt/apv... 2018-08-07 09:31:58, skaitė 394, komentavo 1

Apvaisinimo mėgintuvėlyje pradininkas: „IVF nėra geriausias metodas, tačiau jis pelningiausias“

Liepos 25 d. švęstas keturiasdešimtasis Louise Brown, tapusios pirmuoju po apvaisinimo mėgintuvėlyje (angl. in vitro fertilization, toliau – IVF) gimusiu kūdikiu, jubiliejus tapo proga šampano purslams ir sveikinimo reportažams žiniasklaidoje. Tačiau britų IVF pradininkas profesorius lordas Robertas Winstonas tvirtina, kad šventė turėtų būti kur kas kuklesnė.

R. Winstonas pagalbinio apvaisinimo pasaulį pažįsta iš vidaus. Jis yra sukūręs naują gydymą, patobulinantį IVF procedūrą ir išradęs priešimplantacinę diagnozę (angl. pre-implantation diagnosis) – metodą, leidžiantį įvertinti embriono sveikatą.

Duotame interviu R. Winstonas griežtai kritikavo IVF industriją, virtusią 15 mlrd. JAV dolerių rinka. Jo nuomone, „žmonės yra įtraukiami į IVF procedūras neturėdami išsamaus supratimo, koks mažas yra sėkmės rodiklis“. Jo teigimu, privačios JK apvaisinimo klinikos užsiima lengvu pasipelnymu. Porų patiriama „desperacija“ ir privačių klinikų „godumas“ yra „pavojinga kombinacija“.

„Žmogaus apvaisinimo ir embriologijos tarnyba sėkmės rodiklį fiksuoja atsižvelgdama į embriono perkėlimą, tačiau tai savaime klaidina, nes didelė dalis ciklą pradėjusių moterų taip ir nepasiekia embriono perkėlimo stadijos dėl to, kad jų kiaušidės neatsako, arba todėl, kad jų kiaušinėliai neapvaisinami“, – aiškina R. Winstonas.

Svarbi problema su nevaisingumu yra ta, kad jis gali turėti „50, 60 ar 70 skirtingų priežasčių“, kurių kai kurios gali būti išspręstos ne tokiomis invazinėmis ir stresą keliančiomis priemonėmis kaip apvaisinimas mėgintuvėlyje.

„Pirmas dalykas, kurį turėtume pakeisti, tai laikyti nevaisingumą simptomu… Dabar traktuojame jį kaip diagnozę ir tai yra iš esmės neteisinga siūlant gydymą […], kadangi pagrindinė nevaisingumo priežastis varijuos… Daugeliu atveju IVF nėra geriausias metodas, tačiau jis pelningiausias… Neišaiškintas nevaisingumas yra nesąmonė, tai – nesėkmė nustatant diagnozę. Žmonės nenori atlikti tyrimų, kurie, mano nuomonę, yra pagrįsti, kadangi šiuo metu tiek daug pacientų nesugeba pastoti per IVF procedūrą ir ji pasibaigus. Viena pagrindinių užduočių yra diagnozės nustatymas ir efektyvesnių, paprastesnių priemonių paskyrimas, tačiau daugelis klinikų pasiruošusios atlikti apvaisinimą in vitro, todėl iš tikrųjų jos negydo nevaisingumo priežasties“, – konstatuoja apvaisinimo mėgintuvėlyje pradininkas.

versta iš British IVF clinics on a “gravy train”: IVF pioneer